HypnoBirthing, door Elisabeth van den Berkmortel

hypnobirthingDe cursus HypnoBirthing is een leuke maar vooral praktische cursus en een methode die makkelijk te leren is. Het is een stroming die beide ouders leert om met vertrouwen naar zwangerschap en geboorte te kijken. De cursus geeft aanstaande ouders de handvatten om vanuit rust en ontspanning de bevalling te beleven.

In mijn eigen zwangerschappen ben ik op zoek gegaan naar een beleving van de zwangerschap die zich niet alleen concentreerde op de grootte van mijn buik of de ontwikkeling van de baby. Tot mijn grote verbazing was er toen bijna niets te vinden wat hierbij aansloot. Daarop ben ik op zoek gegaan om een manier te vinden die de verschillende belevingswerelden van het zwanger zijn, zou combineren. Dit traject heeft geresulteerd in een voortdurende ontwikkeling op het persoonlijke, maar ook het professionele vlak.

Sinds 2006 ben ik de eerste HypnoBirthing cursusleidster in Nederland en doe ik jaarlijks bijscholing zodat ik aan de hercertificereings eisen gesteld door het HypnoBirthing Instituut voldoe.

HypnoBirthing is gebaseerd op de gedachte dat als een moeder goed voorbereid aan de bevalling begint – op het fysieke, emotionele, spirituele en mentale vlak- ze de vreugde van een gemakkelijke, harmonieuze en snelle bevalling kan ervaren, zonder het gevoel van pijn en discomfort.

De cursus HypnoBirthing heeft een positieve insteek en werkt door middel van  horen, zien en voelen. In de cursus krijg je zowel informatie en theorie zoals bijvoorbeeld over de werking van het lichaam, maar een deel bestaat ook uit het zelf ervaren en oefenen van de technieken, zoals bijvoorbeeld ademhalingstechnieken en diepe ontspanning (door zelfhypnose). Daarnaast worden er ook mooie video’s getoond waarop het geleerde in praktijk te zien is en bespreken we hoe er het beste met de zorgverleners gecommuniceerd kan worden en hoe de ouders zichzelf op de geboorte kunnen voorbereiden, bijvoorbeeld door het maken van een geboorteplan.

Waar het om gaat is dat ouders leren op zichzelf en op hun ‘onderbuikgevoel’ te vertrouwen. Dat is niet alleen erg prettig tijdens een zwangerschap en bevalling, maar zal van pas komen in het hele leven.

Doordat de cursus voor beide ouders is, zal het de band tussen de ouders nog meer versterken en kunnen de ouders echt op elkaar vertrouwen zodat de bevalling een positieve ervaring wordt. Of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen; of het je eerste baby is, of je derde; HypnoBirthing heeft waardevolle voordelen. Zelfs moeders die met een (al dan niet geplande) keizersnede bevallen kijken met een goed gevoel terug op HypnoBirthing, omdat ze ontspannen en rustig blijven en na de geboorte van de baby sneller herstellen.Drukwerk

De ervaringen van de meer dan 60 koppels die bij mij de cursus hebben gevolgd zijn ronduit positief. Zo zegt Viola: “Ik heb erg genoten van de cursus HypnoBirthing. Ik heb het meest genoten van de verhalen die Elisabeth vertelde vanuit haar ervaring; dat kwam recht uit haar hart. De HypnoBirthing cursus heeft me geholpen te ontspannen en te vertrouwen op mijn lichaam. Het resultaat was dat de bevalling maar 4 uur duurde in plaats van 16 uur bij de eerste.” Evelien zegt: “Tegen alle verwachtingen in van het medisch personeel, is onze zoon in stuitligging op natuurlijke wijze en zonder enige complicaties binnen 7 uurtjes geboren. Mijn eerste gedacht was: “Wat een eitje, dit doe ik zo weer”.

Ook de  vaders kijken met een goed gevoel op de cursus terug, omdat ze beter hun partner tijdens de bevalling leren ondersteunen en omdat het gewoon een leuke en praktische cursus is . Ook voor de baby zijn er voordelen, want een relaxte moeder leidt tot een ontspannen en makkelijke baby: het valt de omgeving al snel op hoe goed de baby’s het doen tijdens en na de geboorte.

Naast cursusleidster HypnoBirthing ben ik ook doula: ik geef aanstaande ouders niet-medische ondersteuning tijdens de bevalling. Soms zijn vrouwen teleurgesteld over het verloop van een eerdere zwangerschap, bijvoorbeeld omdat deze in een keizersnede eindigde. Ik probeer de ouders in hun eigen kracht te zetten en rust en bevestiging te bieden. Soms door iets te doen, soms door juist niets te doen, afhankelijk van de situatie. Een van de vrouwen die ik begeleidde, beviel tegen alle verwachting in op natuurlijke wijze in plaats van weer met een keizersnede. Ze was ervan overtuigd dat het zonder mijn aanwezigheid anders zou zijn gelopen. Dat grijpt me, maakt me blij. Ik speel wel een rol in het geheel, maar uiteindelijk heeft zij het zelf gedaan.

Voor meer informatie: zie www.hypnobirthing.nl, mail naar elisabeth@hypnobirthing.nl of bel 035 888 00 80

Deel dit bericht