Internationaal congres over babysterfte in Nederland

Het terugdringen van wiegendood, doodgeboorte en babysterfte in het algemeen, is het doel van Babysurvival 2014.

Het is voor het eerst dat dit tweejaarlijkse internationale congres in Nederland wordt gehouden. Voor het eerst ook delen moeders en vaders van overleden kindjes hier hun ervaringen met internationale experts. Samen werken zij aan de wereldwijde verbetering van de geboortezorg.
Samen sterker bij verlies
Iedereen kent wel iemand die onverwacht een baby verloor. Plotseling je baby verliezen is hartverscheurend. Vaak vinden ouders steun bij andere ouders die hetzelfde doorstaan. Veel ouders zoeken ook naar een manier om zin te geven aan dit verlies. Soms steunen zij anderen in hun rouwproces. Vaak groeit uit het verlies ook de wens om babysterfte te helpen voorkomen. Uit deze wensen is het ISA/ISPID- congres ontstaan. Deelnemers delen hun ervaringen. En zij delen en verspreiden wereldwijd de kennis van de vaak simpele maatregelen die levens redden.

Wereldwijd sterven 5 miljoen baby’s per jaar
Wereldwijd zijn er enorme verschillen in babysterfte tussen landen. De sterfte is in ontwikkelingslanden meer dan 10 keer zo hoog als in westerse landen. Jaarlijks gaan ongeveer 5 miljoen kinderen dood nog voor hun eerste verjaardag. De milleniumdoelen stellen dan ook dat in 2015 de sterfte van baby’s en hun moeders aanzienlijk moet zijn gedaald.

In westerse landen is bij zuigelingen wiegendood de belangrijkste doodsoorzaak. Nederland kent relatief weinig gevallen. Maar in landen als Duitsland en België komt wiegendood 3 tot 4 keer vaker voor. Uitwisseling van kennis is daarom van levensbelang.

Verbeteringen in Nederland
Toch valt er ook in Nederland nog veel te verbeteren. Uit onderzoek bleek enkele jaren geleden, dat het aantal baby’s dat stierf rondom de geboorte in Nederland duidelijk hoger was dan in vergelijkbare landen. En ook hier lopen sommige mensen meer risico’s dan anderen. Daarom zijn initiatieven genomen om de babysterfte hier terug te dringen en de zorg te verbeteren. Die lijken succesvol. Maar continu evalueren van de geboortezorg blijft van levensbelang.

Organisatie congres
Het congres wordt georganiseerd door de Stichting Babysurvival in opdracht van ISPID (International Society for the Study and Prevention of Perinatal and Infant Death) en ISA (International Stillbirth Alliance). Dit zijn non profit organisaties van vrijwilligers. Hun werk wordt mogelijk gemaakt met giften en sponsoring.

Wat: The 2014 International Conference on Stillbirth, SIDS & Baby Survival; Global Action Needed!

Voor wie:
Ouders van overleden kindjes, (geboorte)zorgverleners, wetenschappers, beleidsmakers
Door wie: stichting Babysurvival in opdracht van ISPID en ISA
Wanneer: 18 tot 21 september 2014
Waar: Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam
Aanmelden/meer info: www.babysurvival2014.nl

Deel dit bericht