Je haar en zwangerschap

Het kan zijn dat je tijdens en na je zwangerschap het een en ander merkt wanneer het gaat om je haar. Vanaf het moment dat je de eerste signalen van zwanger zijn merkt, merk je waarschijnlijk al dat je lichaam aan het veranderen is.

Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat er bepaalde dingen binnen en buiten je lichaam anders worden. Dat is helemaal niet iets om je zorgen over te maken. Sterker nog: het hoort erbij! Om je een beetje een inzicht te geven in waar je mee te maken kunt krijgen als het om je haar en zwangerschap gaat, kun je hier meer informatie lezen omtrent dit onderwerp.

Mijn haar wordt dikker, wat nu?

Bij veel vrouwen zorgen hormonen ervoor dat hun haar anders wordt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je tijdens je haar ineens een dikke bos glanzend haar hebt, terwijl je dat daarvoor nooit had. De hormonen in je lichaam zorgen ervoor dat je haar een stuk voller kan worden. In veel gevallen is dit niet blijvend tot na de zwangerschap maar er zijn gevallen geweest waarbij vrouwen ook na de bevalling konden blijven genieten van een vollere bos haar. Je hoeft niets te ondernemen wanneer je haar dikker wordt, tenzij je het natuurlijk zelf niet fijn vindt dat je haar in volume is toegenomen. Dan kun je naar de kapper gaan er ervoor kiezen om je haar een stuk te laten uitdunnen.

Mijn haar wordt dunner, wat nu?

Hormonen kunnen er echter ook voor zorgen dat je haar een stuk dunner wordt. Sommige vrouwen ervaren zelfs haaruitval tijdens hun zwangerschap. Het meest voorkomende haarprobleem tijdens een zwangerschap is dat haar stugger en droger wordt. Was je eerder gezegend met veel glanzend haar? Dan kan het zeker zo zijn dat daar enkele maanden even niets van over is. Hormonen zorgen voor een andere structuur en textuur waardoor je haar totaal anders kan aanvoelen. De belangrijkste tip hierbij is: ga niet stressen. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je haar nóg droger wordt of stugger aan gaat voelen. Behandel je haar met maskertjes of extra hairconditioning zodat het zachter wordt en fijner aanvoelt. Net als met andere delen van je lichaam kan het geen kwaad om wat extra aandacht te besteden aan je haar.

Haar verven tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen vragen zich af of je je haar mag verven tijdens je zwangerschap. Hier zijn de meningen over verdeeld. Haarverf kan namelijk schadelijke stoffen bevatten die van invloed kunnen zijn op het kindje in je buik. Het is natuurlijk niet compleet af te raden om je haar te verven terwijl je zwanger bent, maar het is wel verstandig om voor jezelf na te gaan of het echt nodig is en het is aan te raden om te zoeken naar een bepaald soort verf waar niet zoveel schadelijke stoffen zijn toegevoegd. Vandaag de dag wordt er gelukkig minder ammoniak toegevoegd aan haarverf dan vroeger, waardoor artsen en specialisten het niet zo snel zullen afraden. Met een ander kleurtje in je haar kun je je net iets beter en frisser voelen, dus vraag je kapper om advies wanneer je dit van plan bent.

Je haar na je zwangerschap

Wanneer je denkt dat je alles hebt gehad komt nog het stadium ná je zwangerschap. Na je bevalling kan het namelijk voorkomen dat je haar gaat uitvallen. Ook dit heeft, uiteraard, weer met je hormoonspiegel te maken. Doktoren adviseren om je hier niet druk om te gaan maken en je vooral te gaan focussen op je kindje. Je haar groeit namelijk vanzelf wel weer terug. Vind je het toch erg vervelend dat je haar op sommige plekken zo dun is geworden en wil je er wat aan doen? Kies dan bijvoorbeeld voor een paar clip in hairextensions om op die manier je haar te verlengen en voller te doen laten lijken. Het grootste voordeel van dergelijke extensions is dat je ze eenvoudig en snel in kunt klippen zonder dat daarbij je eigen haar wordt beschadigd. Daarnaast zijn dit soort extensions helemaal niet duur en kunnen ze echt voor een hele mooi bos haar zorgen.

Het haar van je kindje

Ook het haar van je kindje kan veranderen in de eerste weken na zijn of haar geboorte. Sommige kinderen worden geboren met een grote bos haar terwijl andere kindjes nog geen enkel haarsprietje op hun hoofd hebben. Wanneer je zelf ervaart dat je last hebt van haaruitval na je zwangerschap kan het zo zijn dat je dit ook terug ziet bij je baby. Wees dus niet bang wanneer je merkt dat je kindje ineens minder of dunner haar heeft dan eerder. Dit groeit, net als bij jou, vanzelf weer aan en kan tot enkele weken duren. Zorg dat je het haar van je kindje goed verzorgt en gebruik hierbij producten die speciaal voor de hoofdhuid van baby’s bedoeld zijn. Twijfel je toch over het haar van je baby dan kun je altijd om advies vragen bij je dokter.

 

Deel dit bericht