Je leefruimte met kleine kinderen slim inrichten in tijden van binnenblijven

10 makkelijke interieur life hacks van Stokke en The Positive Family Academy

Het gemiddelde Nederlandse gezin bestaat uit een vader, moeder en 2 kinderen die samenwonen op een oppervlak van 100m² [1], vergelijkbaar met de grootte van een gemiddelde gymzaal.

Doordat veel gezinnen ‘compact wonen’ is het van belang om alle ruimte die ze hebben optimaal, efficiënt en family proof te gebruiken, zeker in deze periode waarin scholen gesloten zijn, ouders vaak niet naar hun werk kunnen en we geacht worden veel binnen te blijven. “Door kleine veranderingen in huis, zoals slimme opbergsystemen en het kiezen van de juiste meubels, kun je de ruimte maximaal benutten, het gezinsleven makkelijker maken en zit je niet de hele dag op elkaars lip”, aldus Linda McNeill, Family Expert bij het Britse The Positive Family Academy. Samen met The Positive Family Academy geeft Stokke 10 life hacks die iedereen thuis kan toepassen. 

  1. Omarm minimalistisch, Scandinavisch design

Een slimme manier om je huis groter te laten lijken is door Scandinavisch design te omarmen en daarmee te kiezen voor een minimalistisch interieur. Een stijl die zich definieert door less is more. Vermijd drukke, overvolle ruimtes met veel meubels en accessoires, maar kies juist voor één of twee eyecatchers, zoals een trendy lamp of een lekkere bank en voeg hier simpele, decoratieve items aan toe, zoals planten en vloerkleden. Zo geeft de ruimte een schone en opgeruimde indruk. Ga voor rustige, neutrale kleuren op de muur, zoals grijstinten en pastelblauw of oudroze, en voeg verschillende texturen toe voor een echte Scandi-look.

  1. Slimme opbergsystemen

Installeer waar mogelijk slimme opbergoplossingen, zoals in stoelen of onder de trap. Bedtypen als een ottomaan of opbergsysteem kinderstoeldivan bieden extra opbergruimte onder het bed. Bij op maat gemaakte inbouwmeubelen kan ook alle ruimte optimaal benut worden. Inbouwkasten tot het plafond voorkomen ongebruikte ruimte en planken in de woon- of slaapkamer zorgen ervoor dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt. En wat dacht je van de Tripp Trapp Storage, het handige opbergbakje dat je gemakkelijk aan de Tripp Trapp bevestigt. Neemt geen extra ruimte in en toch hebben ouder en kind altijd alles wat ze nodig hebben bij de hand.

 

  1. Multifunctionele meubels

Items die multifunctioneel zijn zijn key, zoals een tafel die zowel als bureau als eettafel kan dienen, een bank die tevens een slaapbank is en een bijzettafel die je zo omtovert tot een stoel als er gasten zijn. Zet in plaats van een bankje of kist een bureau met een kleine stoel aan het voeteneinde van je bed. Deze dient als een plek om je klaar te maken, kantoor aan huis en meer.

  1. De ruimte opbreken

Wanneer een ruimte voor meerdere doelen gebruikt wordt, zoals een woonkamer die ook de eetkamer en/of keuken is, kan het fijn zijn om de verschillende delen van de ruimte van elkaar te scheiden. Een slim geplaatste boekenkast, een mooi kamerscherm of een hippe glazen scheidingswand helpen om de ruimte op te breken. Monteer in een woonkamer-kantoorruimte een bureau aan de muur voor een trendy look die oppervlakte bespaart. Om extra opbergruimte te creëren kun je planken boven het bureau hangen.

  1. De knutselhoek

Kinderen zijn dol op knutselen. Knippen, lijmen en tekenen zijn belangrijke skills in de ontwikkeling van een jong kind. Zorg dat elk kind zijn of haar eigen lade of plank heeft voor speciale tekeningen, boeken en knutselspullen, zoals verf, papier en potloden. Laat ze zelf hun eigen creatieve naambordje maken, zodat ze weten waar ze hun eigen spulletjes kunnen vinden. Het hebben van een eigen, specifieke plek draagt eraan bij dat alles netjes wordt opgeruimd aan het einde van de dag.

  1. Een kleine slaapkamer

Er zijn diverse trucjes om een kleine slaapkamer slim in te richten. Maak leeslampen vast aan het hoofdbord van het bed in plaats van een nachtkastje met een lamp erop en plaats indien mogelijk schuifdeuren in kasten om vloeroppervlak te besparen. In de kinderkamer is een stapelbed een slimme keuze om ruimte te besparen, omdat het onderste bed ook kan dienen als bureau en/of relax gedeelte.

  1. De keuken

We spenderen zoveel tijd in de keuken, dat het de moeite waard is om de ruimte hier optimaal te gebruiken. Zeker als het om een kleine keuken gaat. Gebruik de muur in zijn gehele lengte voor planken waar je potten en pannen kunt opbergen. Bewaar grote keukenapparatuur, zoals een waterkoker, magnetron en koffiezetapparaat, in kastjes in plaats van op het aanrecht, zodat je zoveel mogelijk plek overhoudt om te koken

8. Samen tafelen

Tijd doorbrengen met het gezin is belangrijk. Maar het komt steeds vaker voor dat gezinnen niet met elkaar aan tafel zitten om samen van de maaltijd te genieten. Probeer minimaal een keer per week met het hele gezin samen te eten. Zelfs de allerkleinsten kunnen daarbij aanschuiven dankzij de kinderstoelen van Stokke – de Tripp Trapp, Steps en Clikk – die zo ontworpen zijn dat kindjes vanaf de geboorte op dezelfde hoogte kunnen zitten als de rest van het gezin, zodat oogcontact en zo het bouwen van een band met hun familie wordt bevorderd.

  1. Spiegel aan de muur

De oudste interieur-truc die er bestaat: het toevoegen van spiegels om de illusie van een grotere ruimte te creëren. Ook ziet en voelt een ruimte hierdoor lichter aan. Een spiegel ophangen in een bad- of slaapkamer is een goede manier om een ruimte een boost te geven. Probeer eens een tweedehands of uniek vintage model voor een interessant detail in je interieur.

  1. Ruimtebesparende items

Items die ruimte besparen doordat je ze na gebruik op kunt vouwen of uit elkaar kunt halen zijn ideaal wanneer je op een klein oppervlak woont. Het Flexi Bath van Stokke – verkrijgbaar in kleine en XL uitvoering – is zo’n item dat heel plat opgevouwen kan worden zodat je het kan opbergen nadat je kindje heeft gebadderd. Voor het volgende baddermoment haal je het zo weer tevoorschijn en klap je het moeiteloos weer uit. Hierdoor is het Flexi Bath ook makkelijk om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie.

 

 

 

[1] Bron: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/37422ned/table?fromstatweb

Bron : Stokke

Deel dit bericht