Je lichaam vertelt je wanneer je zwanger bent

Nog voordat je over tijd bent, vertelt je lichaam vaak al dat ze zwanger is. Hoe herken je de eerste symptomen van een zwangerschap?

Het kan zijn dat je smaak ineens verandert, een glas wijn smaakt niet meer of je wordt misselijk van een frietje. Het zou kunnen zijn dat er een bevruchting heeft plaatsvonden. Vaak vertelt je lichaam al dat het zwanger is, zonder dat je het zelf weet. Dit komt doordat er na de bevruchting veel verandert in het lichaam. De hormoonhuishouding wordt op zijn kop gezet en dat heeft allerlei gevolgen.

De volgende 7 verschijnselen zouden op zwangerschap kunnen wijzen:

Misselijkheid

De zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen aan het begin van de zwangerschap. Dit begint rond de verwachte menstruatie, maar soms al een paar dagen eerder. Vooral in de vroege ochtend wordt de misselijkheid gevoeld, maar dit kan gedurende de dag in golven terugkeren. Door de aanmaak van progesteron, een zwangerschapshormoon, gaat de spijsvertering trager werken. De maag blijft langer vol, waardoor het kan gebeuren dat je je misselijk voelt en minder zin hebt in eten. Het hormoon HCG zorgt ook voor een misselijk gevoel.

zwangere-vrouwGevoelige borsten
Een week of twee na de innesteling van de bevruchte eicel kunnen je borsten zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. De oorzaak is de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Daardoor zwellen de borstklieren op.

Sneller moe
Doordat het lichaam fulltime aan de slag is met de zwangerschap kan het zijn dat je je eerder moe voelt en dat je meer slaap nodig hebt. Door de toename van – alweer – progesteron stijgt de lichaamstemperatuur in kleine mate.

Pijn in de onderbuik
De baarmoeder hangt met banden aan het bekken. Als de baarmoeder groeit door de bevruchting, worden deze banden iets opgerekt. Daardoor voel je soms steken in de onderbuik. Het uitrekken van deze banden begint al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.

Hoofdpijn
Er zijn vrouwen die hoofdpijn krijgen als ze één week over tijd zijn. Het opspelen van hoofdpijn heeft tevens te maken met de aanmaak van progesteron.
Omgekeerd kan zwangerschap een goede remedie tegen migraine zijn. De aanmaak van oestrogeen stabiliseert namelijk tijdens de zwangerschap.

Vaker plassen
In een later stadium van de zwangerschap moet je vaker naar de wc  doordat de  de baby op de blaas drukt. Kort na de bevruchting kan de opzwellende baarmoeder de blaas al in de weg zitten.

Emotioneel
Zwangere vrouwen kunnen emotioneel labieler zijn in het begin van hun zwangerschap. Deze stemmingsveranderingen staan onder invloed van hormonen. Je raakt bijvoorbeeld snel geïrriteerd of moet om het minste of geringste huilen.

Zwanger of niet?

Zwangerschapstesten: meestal verpakt met meerdere tests per verpakking en zeer gemakkelijk lekker anoniem online te bestellen.
Een duidelijk en betrouwbaar resultaat vanaf de eerste dag van je verwachte menstruatie.

Je houdt het absorberende gedeelte van het teststaafje 5 seconden in je urinestraal.
Het resultaat is na 1 minuut zichtbaar. De test kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd. Zie voor de handleiding de eenvoudige instructies die met de test meegeleverd worden.

Deel dit bericht