Kinderen vertellen de berendokter wat er mis is met hun knuffel

AMC, een kleine week lang ingericht als knuffelziekenhuis.

Van 11 tot en met 14 november worden er zo’n vijftienhonderd knuffels verwacht samen met hun verzorgers: kleuters van Amsterdamse basisscholen en het speciaal onderwijs. Getrainde berendokters, studenten aan de faculteit geneeskunde van de UvA, zullen de kleuters helpen hun zieke knuffels beter te maken en gezond te houden. De dokters werken op vrijwillige basis waardoor ook dit jaar de eigen bijdrage van de deelnemende scholen op nul kan blijven.

Het Voetenplein, een van de centrale pleinen van het AMC, wordt een kleine week lang ingericht als knuffelziekenhuis. Dit Teddy Bear Hospital beschikt over een ambulance, operatiekamer, röntgenafdeling, apotheek en gipskamer. In de wachtkamer zijn dansjuffen aanwezig om de kinderen en knuffels pasjes te leren als zij moeten wachten tot ze aan de beurt zijn.

Basisscholen uit de omgeving worden uitgenodigd om met hun kleuterklassen naar het teddyberenhospitaal te komen. Daar vertellen de kinderen aan de berendokter wat er mis is met hun knuffel. Hij of zij stelt vervolgens een diagnose en een behandelplan op. Het doel van het project is kleuters op een speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat daarbij hoort. Op deze manier leren zij dat je niet bang hoeft te zijn voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. Ook de berendokters – studenten geneeskunde – profiteren, zij kunnen in het berenziekenhuis ervaring opdoen in de omgang met jonge kinderen.

In dit lustrumjaar komen ook leerlingen van speciale Amsterdamse basisscholen. Hieronder zijn slechtziende en slechthorende kinderen en kinderen met een psychiatrische- en/of gedragsstoornis en met een verstandelijke beperking. Kinderen die in het Emma Kinderziekenhuis liggen, zijn ook welkom met hun knuffelbeer.

Het Teddy Bear Hospital is een initiatief van de International Federation of Medical Students’ Associations – The NL (IFMSA-NL). Dit is een internationaal netwerk van studentenverenigingen in meer dan honderd landen. De organisatie zet zich in voor medisch onderwijs, seksuele gezondheid, mensenrechten en public health.

 

Bron: AMC

Deel dit bericht