Kinderkledingwijzer : gezonde kleding voor je baby

Duurzame en gezonde kleding voor het hele gezin

Bescherm kinderen. Vermijd schadelijke en hormoonverstorende stoffen”. Het kwik stijgt. De wollen truien kunnen weer op zolder. Tijd om luchtige zomerkleding in te slaan! Maar is deze kleding wel vrij van schadelijke chemicaliën?gzpe_Covertextielgids

In haar nieuwe stoffenwijzer stelt WECF: “Van 1700 chemische stoffen in textiel zijn de gezondheidsrisico’s onbekend.” Om tegemoet te komen aan vragen van ouders op het gebied van gezondheid en duurzaamheid presenteert WECF deze week de Kinderkledingwijzer.

Het is de volgende in de serie handige stoffenwijzers vol praktische tips, zoals de Babyverzorgingswijzer, de Speelgoedwijzer en de Zwanger & Cosmeticawijzer, waarin WECF adviseert hoe je schadelijke stoffen kunt vermijden en gezondere alternatieven kunt vinden.

Alle kinderen verdienen ‘Een Veilig Nest’

Vooraanstaande wetenschappers leggen steeds vaker het verband tussen blootstelling aan schadelijke chemicaliën en chronische ziekten. Baby’s en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor blootstelling aan deze chemicaliën. Hun lichaam is immers nog volop in ontwikkeling. En hun huid is een stuk dunner, waardoor stoffen sneller worden opgenomen in het lichaam.

Het internationale duurzaamheidsnetwerk WECF (Women in Europe for a Common Future) werkt hard aan een gezond leefmilieu voor iedereen. Eén van haar projecten, ChildProtect, is speciaal gericht op de lobby in Den Haag en Brussel waarbij wordt gepleit voor een strengere regelgeving en een gezonde omgeving voor baby’s en jonge kinderen. Via de website Een Veilig Nest voorziet WECF ouders van duidelijke informatie door samen te werken met wetenschappers en onderzoeksinstituten. Eerder zijn verschenen, de Babyverzorgingswijzer, de Speelgoedwijzer, de Schoonmaakmiddelenwijzer, de Kluswijzer en de Zwanger & Cosmeticawijzer. Zwangere vrouwen en jonge ouders met prangende vragen groen ouderschap kunnen tevens terecht op twitter en facebook bij @EenVeiligNest.

WECF

Women in Europe for a Common Future is een netwerk van ruim 130 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in West en Oost- Europa, Kaukasus en Centraal-Azië die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Het netwerk helpt vrouwen en kinderen bij het creëren van een gezonde leefomgeving.

Op dit moment is WECF voorzitter van de Women’s Major Group, een samenwerkingsverband van 400 vrouwenorganisaties wereldwijd. In die hoedanigheid onderhandelt WECF bij de VN mee over de Sustainable Development Goals, de SDG’s, die in september 2015 de Millenniumdoelen zullen gaan vervangen.

Deel dit bericht