Kleuters met een zieke knuffel kunnen deze na laten kijken in het Teddy Bear Hospital.

LUMC even Teddy Bear Hospital

Van 13 t/m 17 mei kruipen medische studenten in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de rol van berendokter.

Tussen 13 en 17 mei komen 930 kleuters langs bij het LUMC om samen met een berendokter hun knuffels beter te maken. De kleuters zijn afkomstig van verschillende scholen in Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp en mogen zelf bedenken waar hun knuffel voor behandeld moet worden. De begane grond van het onderzoeksgebouw wordt omgebouwd tot een berenziekenhuis. Ruim 120 geneeskundestudenten hebben zich hiervoor opgegeven en helpen deze week mee aan dit project.

Angst wegnemen

Elk jaar wordt het Teddy Bear Hospital georganiseerd door IFMSA-Leiden in samenwerking met het LUMC. Het doel van dit project is het wegnemen van de angst voor het ziekenhuis bij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar. Dit wil het IFMSA bereiken door de kinderen met hun eigen zieke knuffelbeer bij de berendokter te laten komen en deze samen te genezen. Geneeskundestudenten zullen deze rol van berendokter op zich nemen, waarbij ze de situatie zo reëel mogelijk proberen te maken. Het Teddy Bear Hospital vindt jaarlijks plaats in alle universitair medische centra in Nederland. Het ziekenhuis verwacht zo’n 900 kinderen met hun zieke knuffels te kunnen helpen.

De geneeskundestudenten achterhalen samen met de kleuter in een gesprek wat er scheelt aan de knuffel. Al naar gelang de ziekte, wordt de beer doorverwezen naar een radioloog, chirurg of gipsmeester. Daarna gaat de kleuter met knuffel naar de apotheek om een geneesmiddel op te halen. Studenten geneeskunde willen hiermee de kleuters kennis laten maken met de gezondheidszorg en het kind laten ervaren dat de dokter niet eng hoeft te zijn.

Het Teddy Bear Hospital is een project van International Federation of Medical Students’ Associations – The Netherlands (IFMSA-NL). IFMSA-NL maakt deel uit van twee internationale geneeskundestudentenverenigingen die zich richten op ‘global health’ en alles wat daarop van invloed is, zoals volkgezondheid, medisch onderwijs, seksuele gezondheid en mensenrechten.

 

Bron: LUMC

Deel dit bericht