Leer kinderen verantwoord eten

Kinderen lusten steeds minder
Difrax leert kinderen verantwoord eten

Gezond eten is een terugkerend onderwerp. Het is belangrijk voor de juiste groei en ontwikkeling van een kind. Soms lijkt het wel of kinderen helemaal niets lusten. Krijgen ze wel genoeg en de juiste vitaminen binnen? Of reageren ouders daar te makkelijk op en geven ze junkfood?
Het eetgedrag van kinderen kan op jonge leeftijd beïnvloed worden. Elk kind doorloopt de verschillende eetfasen meestal zonder noemenswaardige problemen. Vooral in het eerste levensjaar leert een kind in relatief korte tijd veel nieuwe dingen. Zo begint het met borst- en/of flesvoeding en gaat het geleidelijk over op lepelvoeding. Die lepelvoeding is in het begin heel glad, zoals starters fruit- en groentehapjes en het eerste papje. In de fase daarna gaat de consistentie van de lepelvoeding naar dik lobbig, korrelig, grof geprakt en ten slotte naar vastere voeding.
Monique Thomas-Holtus, eetsconsulent aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht: “Wat veel ouders niet weten, is dat er kinderen zijn die nooit leren wennen aan een tussenfase als korrelig voedsel. Het is zaak om dat als een gegeven te accepteren voordat je verder gaat. Daarbij is het goed om je te realiseren dat er ook behoorlijk wat volwassenen zijn die een aversie hebben tegen korrelig voedsel. Zij zullen net zo hard kokhalzen als je hen pap met klonten voorzet.”
Thomas-Holtus vervolgt: “Na de eerste verjaardag, haal je als ouders vaak opgelucht adem. Zo van ‘hè, hè, lekker met de pot mee-eten.’ Maar dat blijkt niet altijd even vanzelfsprekend. Want niet alleen in de eetontwikkeling maakt het kind de eerste drie levensjaren grote stappen, ook op andere gebieden. Zo krijgt je kind heel duidelijk een eigen wil. De uitdrukkingen ‘Ik Ben Twee Dus Ik Zeg Nee’ en ‘Terrible Three’ worden niet voor niets zo vaak gebruikt!”

Vivienne van Eijkelenborg, directeur/ eigenaar Difrax BV: “Als verantwoord ondernemer zie ik het als mijn taak om kinderen te helpen met leren eten en leren lusten. Het afgelopen jaar zijn wij bezig geweest met het ontwikkelen van een uniek project. Het bestaat uit het ´Hap-Slik-Weg-Boek´ met leuke voorleesverhalen, opdrachten, een proefplan overzicht, beloningsstickers en nog een leuke verrassing. Leren eten en leren lusten wordt leuk met behulp van de avonturen van Kaat en Ko en met de tips van eetfee MiMi. Monique Thomas-Holtus deelt haar ervaringen als expert vanuit haar vakgebied als eetconsulent met het door haar geschreven gedeelte voor de ouders. Samen met de speciale eetset (o.a. verkrijgbaar via www.difraxshop.com) is het totaal plan compleet en wordt eten inderdaad : Hap – slik – weg! ”

Het eerste gedrukte exemplaar werd vandaag tijdens de Jonge Gezinnen Beurs in Utrecht overhandigd aan eetconsulent Monique Thomas-Holtus en aan tv presentatrice Yvon Jaspers.

Meer informatie is te vinden op de website van Difrax

Deel dit bericht