Lijstjes geven je geen inzichten in jezelf, maar laten het brein dat wel geloven.

Nog voordat de 2 streepjes zichtbaar worden op de zwangerschapstest hebben de algoritmes van de geboorte wereld je al gevonden. En zoals dat werkt met neuropsychologie dat commercieel toegepast wordt verzand je al gauw op allerlei pastelkleurige websites vol met lijstjes.

Geschreven door  Drs Mama, twee artsen die op een missie zijn om de geboortezorg te veranderen.

Lijstjes die het brein onmogelijk kan weerstaan met titels als: 10 dingen die niemand je vertelt over keizersnedes of 7 tips die HET verschil maken tijdens de bevalling.

En terwijl er aan de binnenkant van de groeiende buik steeds vaker een beweging voelbaar is, des te dieper wordt je het online oerwoud opgetrokken met een enorme hoeveelheid aan informatie.

Online wordt de bevalling veelvuldig van tips voorzien. Veelal onbelangrijke tips, die leuk kunnen uitpakken op het moment suprême, maar die je niet laten beleven wat ze wel beloven. Het brein wil een quick fix voor een goede bevalling. Een goede bevalling is echter iets anders dan een goed verlopende bevalling met een goede uitkomst. Er zijn boeken vol geschreven over goede bevallingen die als traumatische werden ervaren en bevallingen waar de bingo kaarten van medische interventies op vol gekruist kunnen worden, waar vrouwen een tevreden herinnering over hebben.

Met het soort tips over wat je in je bevaltas doet en wat je aantrekt ben je allerminst realistisch voorbereid op wat komen gaat. De onzin van dit soort tips laat misschien vooral wel zien dat je erg weinig kunt doen om het beloop van je bevalling te beïnvloeden. En daar ben je ook niet verantwoordelijk voor. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, je hebt het niet in de hand of je kindje in het vruchtwater poept, je weeën in sterkte afnemen, je vliezen te vroeg breken en je pijnbestrijding of een kunstverlossing nodig hebt. En daar bereiden de meeste blogs, cursussen en bladen je helemaal niet op voor. Een goede en eerlijke voorbereiding helpt je na te denken over wat je nodig hebt om je veilig en gehoord te voelen, in plaats van enkel nadenkt over wat je aantrekt of wat er in je beval-koffertje moet. Daar heb je niks aan als je bevalling anders verloopt dan je had gedacht of gehoopt. Realiseer je dat 50% van de stellen die thuis wil bevallen uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt, en ruim 70% te maken krijgt met medische interventies. En daar kun je je ook heel goed op voorbereiden. Zo kun je de regie behouden en loop je minder tegen teleurstelling of zelfs trauma’s aan.

Quick fix

Wat zouden dan wel goede tips zijn voor een goede voorbereiding op je bevalling? En let op, dit is geen quick fix, maar kost tijd, aandacht en zelfreflectie.

  1. Zorg dat je verwachtingen realistisch zijn

Wie realistische verwachtingen heeft ervaart minder teleurstelling en angst tijdens de bevalling. Je beeld wordt gekleurd door wat je hoort en ziet, in de media en je omgeving. Een realistische beeldvorming is cruciaal voor een fijne geboorte-ervaring

  1. Laat je ondersteunen

Niet de manier van bevallen, maar de emotionele steun en communicatie bepalen hoe je je bevalling gaat ervaren. En wie kan jou nu beter ondersteunen dan je partner? Een bevalling verloopt beter en meer naar tevredenheid wanneer partners zich gelijkwaardig betrokken voelen en elkaar steunen.

  1. Vergaar kennis

Wie kennis van zaken heeft kan meebeslissen. Dit geeft keuze en controle. Maar die kennis moet wel eerlijk zijn. Veel zwangerschapscursussen en -boeken geven de boodschap dat als je maar weet hoe je je moet ontspannen en vertrouwen hebt in je lijf, niks een geweldige bevallingservaring in de weg staat. Het is nalatig om niet te praten over de dingen die anders kunnen verlopen dan je wellicht wenst.

  1. Focus op de beleving, niet het beloop

Het beloop van je bevalling heb je niet in de hand. Hoe goed je je ook voorbereidt, kunt ademen of ontspannen, je hebt geen invloed op je weeën sterkte, de ligging van je baby of medische complicaties. Zorg dat je in je hoofd de flexibiliteit houdt om te accepteren dat het anders kan gaan dan je van tevoren hebt bedacht. En weet op welke manier je invloed kan en wil uitoefenen om dit een onvergetelijke ervaring te laten zijn.

  1. Ben lief naar jezelf (en anderen)

Wees lief voor jezelf, bevallen is een prestatie van wereldformaat. Als het anders loopt dan je had gewenst komt dat niet omdat je je dus beter had kunnen voorbereiden of dat je beter je best had kunnen doen. Ben verdraagzaam naar jezelf, en anderen.

De regie behouden kun je leren. Het is jullie geboorte, claim daarin alles wat voor jullie belangrijk is. Je voelt je vaak sterker staan als je kennis hebt, de mogelijkheden kent en er van te voren al stevig over nagedacht hebt. Bereid je dus voor. Samen, want een bevalling verloopt beter en meer naar tevredenheid wanneer partners zich gelijkwaardig betrokken voelen en elkaar kunnen steunen.

 

Wij zijn Drs Mama, twee artsen die op een missie zijn om de geboortezorg te veranderen. Zo vinden wij dat partners veel meer betrokken moeten worden rondom de geboorte en het ouderschap. Niet alleen tijdens de geboorte oefenen zij met hun steun een positief effect uit, ook daarna zorgt hun betrokkenheid voor meer gelijke kansen. Zo worden onder andere zorgtaken gelijkwaardiger verdeeld, hebben ook partners meer kans op een goede hechting met de baby, krijgen vrouwen betere kansen op de arbeidsmarkt en bevordert de aanwezigheid van partners de emotionele en intellectuele ontwikkeling van kinderen.

Om die reden geven wij (online) zwangerschapscursussen, babycursussen en -coaching en EHBO-cursussen voor beide ouders. Kijk voor meer informatie over ons aanbod hier.

 

 

Share this post

scroll to top