Meest voorkomende zwangerschapskwalen

Iedere vrouw ervaart de zwangerschap weer anders. Waar de één nergens last van heeft en het zelfs jammer vindt dat de zwangerschap voorbij is, voelen bij een ander die negen maanden als jaren door allerlei kwalen. Zwangerschapskwalen variëren van vermoeidheid tot aan spataderen. Welke zwangerschapskwalen herken jij bij jezelf?

Vermoeidheid

Vermoeidheid is met stip op nummer één de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Of je nu een relatief klachtenvrije zwangerschap hebt of niet, vrijwel elke zwangere vrouw herkent deze kwaal. En dat is natuurlijk ook niet zo gek, je lichaam is super hard aan het werk om een klein wondertje te ontwikkelen in je buik die ook nog eens voorzien moet worden van voeding. Dat kost natuurlijk bakken met energie. Met name in het eerste trimester komt vermoeidheid veel voor, dan heeft je lichaam het meeste energie nodig om het vruchtje te laten ontwikkelen tot een baby. Wanneer je vermoeid bent, is het verstandig om hier aan toe te geven om zo de ontwikkeling van je kindje ook te bevorderen.

Misselijkheid

Misselijkheid mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit rijtje. Ook deze kwaal komt met name in het eerste trimester naar voren. Voor veel vrouwen is misselijkheid vaak één van de eerste tekenen waardoor ze vermoeden dat ze wel eens zwanger zouden kunnen zijn. Je misselijk voelen is een vervelende kwaal, maar gelukkig komt het meestal alleen in de ochtend voor en na twaalf weken hebben de meeste vrouwen er geen last meer van.

Brandend maagzuur

Doordat de baarmoeder groeit komt je maag in de verdrukking. Hierdoor wordt de zure inhoud van de maag in de slokdarm geduwd, dit kan zorgen voor brandend maagzuur. Je hebt dan last van een branderig gevoel in je slokdarm en je kunt je misselijk voelen en last hebben van oprispingen. Door pittig, vet en zuur eten te vermijden en in kleine porties te eten, kan je brandend maagzuur enigszins voorkomen.

Bandenpijn

De baarmoeder wordt door verschillende banden op haar plaats gehouden in het kleine bekken. Bij het groeien van de baarmoeder rekken de banden op. Plotselinge bewegingen of een verandering in je houding kan aanvoelen als een scherpe pijn in je onderbuik of liezen. Dit is een onschuldige kwaal en gelukkig vaak goed te verlichten met een warme douche of warme kruik.

Spataderen

Gelukkig hebben de meeste zwangere vrouwen geen last van spataderen. Maar omdat het wel een heel vervelende kwaal kan zijn, benoemen we het hier wel even. Spataderen die zich tijdens de zwangerschap aandienen worden veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat de wanden van bloedvaten slapper worden en doordat er een toename is van het hoeveelheid bloed, kan dit leiden tot spataderen. Door regelmatig oefeningen te doen en elastische kousen te dragen, kunnen de klachten verminderd worden. Meestal zullen ze na de zwangerschap weer kleiner worden of verdwijnen. Als dat niet zo is en je hebt er veel last van, dan kan spatadertherapie werken. Controleer bij je zorgverzekeraar of dit vergoed wordt. Vul een zorgvergelijker in om overzicht te hebben van de zorgverzekeraars. Met behulp van de zorgvergelijker zie je welke zorgverzekeraar welke hulp wel en niet vergoedt.

 

In samenwerking met hoyhoy

Share this post

scroll to top