Moedersterfte significant afgenomen

Simavi ‘verheugd’ met WHO-rapport over moedersterfte

Ontwikkelingsorganisatie Simavi reageert verheugd op het 16 mei gepubliceerde rapport World Health Statistics 2012 van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO). Uit dit rapport blijkt dat het aantal vrouwen dat sterft door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling de laatste twintig jaar bijna is gehalveerd.

‘Moedersterfte is vaak onnodig en te voorkomen. Dat blijkt vandaag gelukkig uit de gepubliceerde cijfers van de WHO. Alle inzet van de afgelopen jaren hebben duidelijk zijn vruchten afgeworpen’, aldus directeur Rolien Sasse .

Uit het rapport blijkt dat in 2010 gemiddeld per jaar 287.000 vrouwen overlijden door zwangerschapscomplicaties. Dat is een daling van 47 procent in vergelijking met 1990. Ondanks deze daling overlijdt nog altijd iedere twee minuten een vrouw tijdens de zwangerschap of bevalling.

‘Simavi is ontzettend blij met deze significante daling . Er is echter nog een lange weg te gaan om ook in de armste landen moedersterfte verder terug te dringen. Hierbij gaat onze zorg uit naar landen in Afrika en Zuid-Azië, en dan met name de meest afgelegen gebieden waar vrouwen nog vaak in zeer onhygiënisch omstandigheden en zonder goede basisgezondheidszorg een kind ter wereld brengen.’

Het rapport laat zien dat er grote verschillen bestaan tussen landen. Zo hebben vrouwen in ontwikkelingslanden 15 keer hogere kans om te overlijden tijdens de zwangerschap of bevalling dan vrouwen in ontwikkelde landen. Om moedersterfte verder te verminderen benadrukt Simavi het belang van toegang tot goede gezondheidszorg en het stimuleren van preventieve maatregelen als voorlichting en anticonceptie.

‘Het verder terugdringen van moedersterfte is van essentieel belang voor duurzame ontwikkeling. Moeders in ontwikkelingslanden zijn de motor van verandering, de kracht van de samenleving en de spil binnen het gezin. Zodra een moeder overlijdt heeft dit verstrekkende, en helaas vaak dramatische gevolgen voor de directe omgeving’. Simavi blijft zich inzetten om moedersterfte verder terug te dringen, aldus Sasse.

Het rapport is hier te downloaden:

 

Deel dit bericht