‘Mooi om het beroep verloskundige in de praktijk te laten zien’

Gynaecoloog Myrthe Bandell maakt voor eerste keer thuisbevalling mee

Vele honderden baby’s heeft gynaecoloog Myrthe Bandell van het Albert Schweitzer ziekenhuis al ter wereld geholpen, zelfs een keer elf op één dag. Maar altijd in het ziekenhuis. Nog nooit maakte ze een thuisbevalling mee.

Myrthe (links) en Ivonne (rechts) met de trotse ouders Demis en Corina van Kouwen en de net geboren baby Emma.

Myrthe (links) en Ivonne (rechts) met de trotse ouders Demis en Corina van Kouwen en de net geboren baby Emma.

“Dat zit niet in onze opleiding, ook niet in ons denken. Al heel lang wilde ik eens meemaken hoe dat is.”
Op dinsdag 16 mei ging deze wens in vervulling. Verloskundige Ivonne Haaksema van Verloskundigenpraktijk Ridderkerk vroeg Myrthe mee naar een thuisbevalling. Dertien jaar geleden ‘deed’ Ivonne haar allereerste bevalling als eerstejaars student verloskunde onder supervisie van Myrthe in het ziekenhuis. Nu waren de rollen omgekeerd, bij de geboorte van baby Emma.

Myrthe: “Eigenlijk is het raar dat verloskundigen in opleiding stage moeten lopen in het ziekenhuis, terwijl gynaecologen in opleiding dat niet hoeven bij verloskundigen. We werken heel nauw samen in de patiëntenzorg en toch weten wij als gynaecologen weinig van thuisbevallingen.” Ivonne bevestigt dat: “Iedereen weet dat als het thuisbevallen niet lukt, de dokter het overneemt. Maar de dokters zien niet wat wij dan thuis al geprobeerd hebben, wat wij kunnen, hoe zelfstandig we werken, wat we bij ons hebben. Ik vond het mooi om Myrthe ons beroep eens in de praktijk te laten zien.”

Na enig aarzelen geeft Myrthe toe wat ze tot voor kort dacht over thuisbevallen. “Dat het, tsja… primitief zou zijn. In het ziekenhuis is alles bij de hand en ingericht op optimaal werken. Op het bed van de ouders zit je onwennig en onhandig. Je weet dat je niet onbeperkt matjes kunt vervangen, want er is geen voorraad. Je wil de vloerbedekking niet vies maken. Dat waren allemaal dingen waar ik over aan het nadenken was. Ivonne niet, zij had oog voor alles en iedereen en deed het fantastisch. Net als moeder Corina en vader Demis, die zijn dochter actief mee ter wereld hielp. De sfeer was heel bijzonder. Ik ging van oor tot oor glimlachend naar huis die avond.”

Op de foto Myrthe (links) en Ivonne (rechts) met de trotse ouders Demis en Corina van Kouwen en de net geboren baby Emma.

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis 

Share this post

scroll to top