Nederlands zwangerschaps- en ouderschapsverlof veel korter dan rest Europa

Tsjechen met 220 weken langste zwangerschaps- en ouderschapsverlof

Nederland bevindt zich in de onderste regionen van Europese landen als het gaat om de duur van zwangerschaps- en zwangere buikouderschapsverlof. De respectievelijk 16 en 26 weken steken schraal af tegen de nummer 1 Tsjechië. Daar krijgen vrouwen tot 28 weken zwangerschapsverlof en 192 weken ouderschapsverlof. Ook Nederlandse vaders komen er met 2 dagen vaderschapsverlof bekaaid van af. Dit blijkt uit de Worldwide Benefit & Employment Guidelines, uitgevoerd door adviesbureau Mercer.

Mercer onderzocht van 20 Europese landen arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden als sociale veiligheid en wet- en regelgeving. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland bij zowel zwangerschaps- als ouderschapsverlof een tiende plek inneemt.

Antoni van Huissteden, woordvoerder bij Mercer: ‘De discussie over de duur van het ouderschaps- of zwangerschapsverlof speelt al langer. Het Europees Parlement heeft in 2010 een voorstel aangenomen om de duur van het zwangerschapsverlof te verhogen naar 20 weken. De Nederlandse regering heeft die duur niet doorgevoerd. Voorstanders vinden dat het verlof ruimer mag, omdat dat past bij een betere werk- en privésituatie. Tegenstanders wijzen op de economische crisis.’

Naast Tsjechië krijgen ook Spaanse ouders ruim de tijd om hun kinderen op te voeden, zonder dat dit consequenties heeft voor hun baan. De 16 weken zwangerschapsverlof lijken weliswaar kort, maar hier staan 156 weken ouderschapsverlof tegenover. Na Spanje zijn de regelingen in Duitsland, Oostenrijk en Zweden het ruimst.

Vaders in Spanje het ruimst bedeeld
Naast het zwangerschaps- en ouderschapsverlof, keek Mercer ook naar Europese vaderschapsverloven. Ook daar staat Nederland in de onderste regionen. Nederlandse vaders hebben bij de geboorte van hun zoon of dochter recht op 2 verlofdagen. In Noorwegen zijn dat er 60. Ook vaders uit Finland, Spanje en Denemarken zijn met minimaal 10 dagen verlof een stuk beter uit. In Oostenrijk, Cyprus en Ierland is geen verlofregeling vastgelegd.

Grote verschillen voor Europese moeders
Wanneer alleen wordt gekeken naar 100% vergoed zwangerschapsverlof, komt Noorwegen als gunstigste uit de bus, waar 47 weken verlof volledig worden vergoed. Engeland en Zweden zijn met 12 weken de hekkensluiters. Bij het merendeel van de onderzochte landen wordt het verlof volledig vergoed. Alleen in het Verenigd Koninkrijk (52 weken, 90% vergoed), Ierland (26 weken, 80% vergoed), Cyprus (18 weken, 65%) en België (15 weken, 82% vergoed) is de vergoeding niet volledig.

Over Mercer
Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Talent, Health, Retirement en Investments. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc (NYSE: MMC). Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 53.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 11 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in assurantiën en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.

Deel dit bericht