Nederlandse primeur! Eerste kind geboren uit embryodonatie procedure via Medisch centrum Kinderwens te Leiderdorp

Vorige maand is het eerste Nederlandse kind geboren uit een embryodonatie procedure. Er was een voldragen zwangerschap zonder complicaties, ook de bevalling is goed verlopen. Moeder en kind maken het goed.

Embryodonatie wordt in Nederland alleen in Leiderdorp gedaan, Medisch Centrum Kinderwens heeft zich hierin gespecialiseerd en heeft een goedgekeurd protocol. Het gaat om embryo’s uit IVF-behandelingen. Mensen met een voltooid gezin en nog enkele embryo’s in de vriezer, staan voor de moeilijke keuze om de embryo’s te laten vernietigen of te doneren aan wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2010 is daar in Nederland in Leiderdorp een derde mogelijkheid bij gekomen: de embryo’s doneren om een zwangerschap te kunnen helpen ontstaan bij een ander paar met kinderwens, dat geen enkele andere mogelijkheid meer heeft op een zwangerschap. Deze mogelijkheid staat ook in de embryowet.

Ook paren die een IVF of ICSI behandeling in een andere kliniek hebben laten doen en in dat laboratorium hun embryo’s hebben laten bewaren, kunnen na een aantal uitgebreide gesprekken, met aandacht voor medische en psychologische aspecten, deze embryo’s doneren aan een ander paar. Daarbij worden alle medische gegevens vanuit de andere kliniek bestudeerd, eventueel worden aanvullende bloedonderzoeken gedaan.  Na het in orde maken van alle papieren en contracten, worden de embryo’s in een speciale vriescontainer overgebracht naar het laboratorium van Medisch Centrum Kinderwens.

Wensouders, die  in aanmerking willen komen voor een  gedoneerd embryo, zullen worden gescreend op medische, psychische en sociale aspecten. Er wordt bijvoorbeeld beoordeeld of er echt geen enkele andere mogelijkheid tot zwangerschap meer is en  of een zwangerschap medisch en psychisch mogelijk en verantwoord is. De consequenties van het accepteren van een gedoneerd embryo wordt uitgebreid bediscussieerd in meerdere sessies met een gynaecoloog en een psycholoog. Hierbij speelt uiteraard het belang van het toekomstig kind ook een zeer belangrijke rol.

Deel dit bericht