Nieuw Snor-boek voor zoekende vaders: Echte Vaders

vadersVroeger was vaderschap makkelijk. Een vader bracht het geld in, beschermde zijn familie, genoot respect bij iedereen en sneed het vlees op zondag. Maar wat is de rol van een vader in deze tijden van geëmancipeerde vrouwen, internet en voorgesneden vlees? Schrijver Gerard Janssen, vader van drie, ging op zoek naar de betekenis van het vaderschap. Het resultaat van de zoektocht is het boek: ‘Echte Vaders, zo word je een Pater Familias’, dat 1 juni verschijnt bij Uitgeverij Snor. Voor alle vaders die zich wel eens afvragen: “Hoe doet een Echte Vader dat?”

40 jaar feminisme

De man van tegenwoordig heeft het niet makkelijk. Veertig jaar feminisme en ontwikkelingen in de maatschappij hebben ervoor gezorgd dat veel jonge vaders een beetje verward zijn. Hun rol is niet meer zo duidelijk als vroeger. Nu huis en haard niet meer beschermd hoeven worden tegen wilde dieren en indringers, maar verwacht wordt van vaders dat ze mee delen in de zorg voor de kinderen. Nu het geld binnen brengen geen plicht meer is voor vader alleen, want dat doen man en vrouw samen.

Niet slecht

Gerard Janssen wilde weten wat er tegenwoordig van een vader wordt verwacht. En hoe is dat in vergelijking met vroeger? Hij ging te rade bij biologen, antropologen en sociologen en vroeg hoe het in verschillende culturen zit met vaderschap. Hij kwam tot de ontdekking dat er veel manieren zijn om een goede vader te zijn. Dat die man die op zondags het vlees snijdt, niet per se een slechte vader is. Dat ook een man die er meerdere vrouwen op nahoudt, goed voor zijn kinderen kan zorgen. Maar ook dat de moderne zorgzame vader helemaal niet zo modern is. Vaderlijke zorgzaamheid zit diep geworteld in de menselijke natuur. En de wat onbeholpen Nederlandse huisvader, die regelmatig op zijn kop krijgt van zijn vrouw, terwijl hij een baby op zijn buik draagt, is ook niet typisch iets van de laatste tijd. Al honderden jaren zijn Nederlandse vaders het liefst bij hun gezinnetje, en hebben de vrouwen veel te zeggen in huis.

Onzin

In het – zoals bij Snor gebruikelijk – prachtig vormgegeven boek Echte Vaders vind je niet alleen artikelen en interviews over het biologische nut van zorgend vaderschap. De vader leert hoe het vaderschap er bij jager-verzamelaars uitziet, in boerengemeenschappen en hoe zich dat verhoudt met de huidige maatschappij met landen, rangen en standen en een wereldeconomie. En hij krijgt les in vlees-snijden op zondag, handtekeningen zetten en snurken. Maar natuurlijk zijn er ook grappige lijstjes, taoïstische omkeringen en onzinnige grafieken. “Want een echt vaderboek is geen echt vaderboek als er niet ook onzin in staat”, aldus de auteur.

Over de auteur

Gerard Janssen is vader van twee zoons van 9 en 10 jaar en een dochter van 4. Hij is schrijver/columnist en maakt deel uit van het deejay-duo Easy Aloha’s. Eerder schreef hij voor Uitgeverij Snor de bestsellers `Zoons! Handleiding voor moeders’ (2009, al 12000 verkocht), `Dochters! Handleiding voor vaders’ (2008, 17000 verkocht), liet hij zijn licht schijnen over het fenomeen zwangerschap in ‘Zwangerschapsboek voor mannen’ (2009, 7000 exemplaren verkocht) en verscheen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam het boek `Gaten en andere dingen die er niet zijn’ (2008).

Over Uitgeverij Snor

De jonge Utrechtse Uitgeverij Snor maakt boeken die je meteen wilt hebben. Slimme en mooie boeken, die niet alleen handig zijn om te hebben, maar ook een feest om te geven, te krijgen en te lezen.

Titel: Echte vaders

Ondertitel: Zo word je een pater familias

Auteur: Gerard Janssen

Vormgeving: Maartje Kuiper

ISBN: 978-90-799-61-10-8

NUR: 502

Aantal pagina’s: 144

Formaat: 150 x 200 mm

Prijs: € 15,95

Verschenen: 2 juni 2010

Deel dit bericht