OLVG neemt zelfontworpen bevalbed in gebruik

Ons ideale beval bed bestond niet. Dus besloten we het zelf te laten ontwikkelen.’

bevalbedOLVG in Amsterdam ontwikkelde in samenwerking met TechniCareSystems in Ridderkerk een unieke verlos- en kraambed, de Nascentia. De barende vrouw kan iedere gewenste houding aannemen en na de bevalling comfortabel blijven liggen op hetzelfde bed. Het bed is bovendien volledig ergonomisch verantwoord. De bedden zijn deze week in gebruik genomen in het Anna Paviljoen, het verloskundig centrum van OLVG, locatie Oost.

Vijf jaar lang is eraan gewerkt. Het resultaat is een bevalbed dat weliswaar lijkt op een gewoon bed, maar waarvan het achtereind (partuskruk) met een eenvoudige klik is los te koppelen. Beide delen zijn onafhankelijk in hoogte verstelbaar. Hierdoor kan de barende vrouw alle denkbare houdingen aannemen, zelfs alsof ze op een baarkruk zit. Een traditioneel bevalbed heeft een smal achtereind en is daardoor oncomfortabel om op te liggen. Het achtereind eraf tillen en vervangen voor beugels vergt bovendien de nodige kracht.

‘Er moest dus een nieuw bed komen! Een bed dat meer comfort biedt voor de kraamvrouw én prettiger is voor de medewerkers aan het bed’, aldus afdelingsleider Tiba Spaapen.

 

Spaapen is één van de initiatiefafnemers: ‘Tot nu toe moesten vrouwen na hun bevalling overstappen op een gewoon verpleegbed. Dat paste niet bij de visie van het Anna Paviljoen. Ons uitgangspunt is dat de moeder, pasgeboren kind en partner bij elkaar blijven op één kamer. Daarbij willen we het verblijf zo comfortabel mogelijk maken, zodat het prille gezin zich kan richten op de zorg voor hun pasgeborene. Dit nieuwe bed, de Nascentia, is daarin een volgende stap.’

Het bevalbed kwam tot stand in samenwerking met o.a. verpleegkundigen, verloskundigen, de medisch-technische dienst en hygiënist van OLVG en de ingenieurs van TechniCareSystems.

 

Bron OLVG

Deel dit bericht