Onderzoek toont aan: dicht bij elkaar zijn tijdens ziekte helpt echt

Ouders, kinderen en zorgprofessionals zijn het met elkaar eens: dicht bij elkaar zijn tijdens ziekte helpt echt. Dankzij de Ronald McDonald Huizen voelen kinderen zich minder angstig en verdrietig, en houden ouders de zorg beter vol.

Zorgprofessionals signaleren bovendien een grote impact van nabijheid op het medisch en psychisch herstel van kinderen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar de impact van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen door onderzoeksinstituut ARGO.

“Zonder het Huis waren we als gezin uit elkaar gescheurd.”

Een overweldigende 96% van de 1.883 ondervraagde ouders geeft aan dat ze de zorg voor hun zieke kind beter volhouden, dankzij een plek in een van de 12 Ronald McDonald Huizen. In het Huis komen ze beter tot rust en wordt de ziekenhuiservaring positiever. 95% stelt dat het Ronald McDonald Huis het gezin bij elkaar heeft gehouden tijdens de zware periode van de ziekenhuisopname.

“Het Huis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd en een bed om in te slapen,” stelt een ouder. “Thuis liepen we met onze ziel onder onze arm, in het Huis weet je dat je binnen een paar minuten weer bij je kind bent.” Een andere ouder vult aan: “Als onze zoon onrustig was op de IC ‘s nachts, hoefde het personeel maar te bellen, en stonden we er.”

“Onze zorg kan niet zonder het Ronald McDonald Huis.”

Ruim 95% van de 327 ondervraagde kinderartsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals geeft aan dat de 12 Ronald McDonald Huizen en 12 Huiskamers in ziekenhuizen bijdragen aan medisch en psychologisch herstel van het kind. 97% stelt zelfs dat ouders de zorg beter volhouden en beter participeren in het zorgproces. Ruim 86% onderschrijft bovendien dat dankzij het Ronald McDonald Huis het ziekenhuis betere kwaliteit van zorg levert.

“Het Ronald McDonald Huis is broodnodig voor ouders en kinderen. Het is beter voor de binding, zorgt voor minder stress en bij acute momenten zijn ouders er direct,” licht een zorgprofessional toe.

“Ik had mijn ouders niet kunnen missen.”

Ondervraagde kinderen (8-18 jaar) denken bij ziekenhuisopnames aan “bang, eenzaam en ‘roepen om mama’.” Met ouders dag en nacht op loopafstand van het ziekenhuisbed, ervaren ze meer rust, voelen ze zich minder verdrietig en lachen ze meer. “Als ik op social media zie dat iedereen leuke dingen doet, voel ik me best eenzaam. Dan is het fijn dat mijn ouders er zijn voor afleiding,” licht een kind toe. Ouders helpen ook in het contact met artsen: “de arts begrijpt me beter als mijn ouders erbij zijn. Zij kunnen goed uitleggen wat ik bedoel,” zegt een ander kind.

35 jaar dicht bij elkaar met Ronald McDonald Kinderfonds

Renate Westerlaken-Loos, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds, is ontzettend trots op de resultaten. “Dit is waarvoor ons sterke netwerk van vrijwilligers, sponsors en donateurs zich al 35 jaar lang inzet, dag en nacht. Als de wereld van gezinnen op de kop is gezet door ziekte, zijn wij er voor ze. En in dit onderzoek zien we hoe betekenisvol dat is.”

Onderzoeksbureau ARGO, gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft dit jaar opnieuw de impact van Ronald McDonald Huizen, Huiskamers en vakantiehuizen op ouders, zorgprofessionals en kinderen in beeld gebracht. In totaal hebben 1.883 ouders, 28 kinderen en 327 zorgprofessionals meegedaan met het onderzoek.

Bron: Kinderfonds.nl

Deel dit bericht