Op weg naar de eerste fiets

Voor alles is een eerste keer. En dat geldt zeker ook voor kinderen en kinderfietsen. Vanaf hun geboorte zijn kinderen de hele dag bezig met het verwerken van allerlei indrukken. Een baby ziet alles voor de eerste keer en heeft veel tijd en herhaling nodig om eenvoudige handelingen te leren en dagelijkse dingen te herkennen. Rond het eerste levensjaar komt daar ook het zelfstandig bewegen bij. Waarschijnlijk heeft jouw baby al wel leren kruipen en rondjes rond de tafel gelopen waarbij de tafel nog gebruikt kon worden als houvast. Maar nu is het dan echt tijd voor de eerste voorzichtige stappen zonder al teveel hulp.
Een andere belangrijke stap in de motorische ontwikkeling van je kind is het veilig en zelfstandig leren fietsen. Met behulp van een leuk loopfietsje kan daar al vroeg mee worden begonnen. Voorwaarde hiervoor is dat een baby al goed stevig rechtop kan zitten.

Steeds een stukje verder
Door de beweging van het loopfietsje wordt een kind vanzelf uitgedaagd om met de benen bewegingen te gaan maken waardoor het zich begint te verplaatsen. Wanneer je zoon of dochter hier na enige tijd bekwaam in is geworden, kun je besluiten om over te stappen op een driewieler waarmee geleerd wordt om trappers te bedienen zoals later vereist is op echte kinderfietsen.

Eindelijk een echte fiets
Op een dag is het zover; je kind is toe aan zijn of haar eerste echte fiets. Er zijn veel leuke kinderfietsen te koop. Let er bij aanschaf op dat de fiets niet te groot is, dat is belangrijk voor het evenwicht. Een richtlijn; een 12 inch fiets voor als je kind twee tot vier jaar oud is, 16 inch voor de leeftijd van vier tot zes jaar en een 20 inch fiets voor zes tot acht jarige kinderen. Maar je moet natuurlijk bij je eigen kind kijken of de zithouding op een nieuwe fiets optimaal is. In het begin is het verstandig om zijwieltjes te monteren tot uw kind goed en veilig rechtuit kan fietsen. Het verdient ook aanbeveling om voor de veiligheid een vlaggetje achterop kinderfietsen te plaatsen waardoor kinderen goed gezien wordt door anderen. En ook het dragen van een helm is bijzonder aan te bevelen om onnodig letsel te voorkomen.

Deel dit bericht