Opgroeien met een huisdier

In het leven van een kind kan een huisdier een belangrijke rol spelen.

Kijk alleen maar eens naar al die schattige filmpjes die er rond gaan over een baby met een hond of kat.

Bij de geboorte van een baby begint een nieuwe periode voor ouders en eventuele broertjes of zusjes maar ook zeker voor een huisdier, er komt meer bezoek, de aandacht gaat meer uit naar de baby en daar zal het huisdier aan moeten wennen. We hebben het hier dan wel over een huisdier zoals een hond of kat

Een konijn zal ook moeten wennen maar dat kun je meer zelf regelen, een konijn kun je nog laten rusten in zijn eigen kooi. Een hond of kat kan tijdens de bevalling al laten merken dat hij/zij voelt dat er wat met je aan de hand is. Sommige worden heel aanhankelijk andere juist heel beschermend. Als je huisbezoek krijgt van een verloskundige houd je hond dan in ieder geval even goed in de gaten. Soms wordt een hond zo beschermend dat hij/zij iedereen als indringer ziet.

Als je baby is geboren is het ook oppassen. Kijk goed hoe je hond/kat reageert en zorg ervoor dat de baby nooit alleen is met hem/haar. Op geluidjes van baby kan verschillend worden gereageerd, soms reageert een dier helemaal niet, een ander schrikt en weer een ander wordt agressief. Blijf er altijd bij!! Bij katten is het ook opletten dat ze zich niet naast de baby in de wandelwagen of box nestelen, dit kan gevaarlijk zijn voor de baby omdat de kat daar ook bovenop kan gaan liggen.

De eerste jaren met een huisdier

In de periode dat een kind opgroeit doorloopt het allerlei fases : de eerste maanden stoppen kleine kinderen van alles in hun mond, ze gaan kruipen en lopen. Al deze ontwikkelingen hebben ook invloed op het huisdier. Er zijn veel huisdieren waar dit allemaal prima mee gaat.

Maar ook nu blijft het belangrijk om er wel altijd bij te blijven. Niet alleen ter bescherming van je kind, maar ook zeker van je huisdier. Vaak overzien kinderen niet dat ze te hardhandig zijn. Vooral peuters vinden het soms heel grappig om een dier te knijpen tot het een geluidje maakt: dit is niet agressief gedrag maar “gewoon” ontdekken. Je dier hiertegen beschermen is wel zo fijn!

Spelen met een huisdier

Het is heel goed mogelijk om je kind al jong te leren spelen met een huisdier, je kunt dan denken aan spelen met een bal met de hond of met een soort van hengel de kat te laten spelen. Veel van dit soort speeltjes kun je bijvoorbeeld vinden bij Brekz.nl

Met de juiste begeleiding is het heel fijn om kinderen met dieren op te laten groeien. Ze leren hiermee zorgen, verantwoordelijkheid en het is natuurlijk ook gewoon heel gezellig! Als je niet van harige dieren houdt kan een vis ook een prima optie zijn. Kinderen kunnen daar uren van genieten door alleen al te kijken!

Deel dit bericht