Ouders van Kai verrast op Wereld Prematurendag

Eén op de tien baby’s wordt in Nederland te vroeg geboren. De afdeling Neonatologie van het Flevoziekenhuis vangt als post IC-high care centrum elk jaar ruim 300 te vroeg geboren baby’s op.

Deze baby’s liggen enkele weken tot maanden in het ziekenhuis en krijgen intensieve zorg. Op Wereld Prematuren Dag, zaterdag 17 november, is internationaal stilgestaan bij vroeggeboren kinderen. Alle ouders ontvingen van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen een attentie. Zo ook Quirine, moeder van Kai, geboren bij 28 weken zwangerschap.

Baby Kai is bij 28 weken zwangerschap in ziekenhuis Isala in Zwolle geboren. Hij woog toen 1360 gram. Na de eerste spannende weken in de couveuse maakte Kai zulke grote sprongen dat hij overgeplaatst kon worden naar het

Quirine, de moeder van Kai, werd op Wereld Prematuren Dag, verrast door de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. De vereniging gaf alle ouders van te vroeg geborenen in tachtig ziekenhuizen een goodiebag en fotoshoot van de Stichting Earlybirds Fotografie.

Flevoziekenhuis. De afdeling Neonatologie van het Flevoziekenhuis heeft een zogenaamde post IC-high care functie voor onder meer heel Flevoland, Amsterdam en ’t Gooi. Het Flevoziekenhuis vangt te vroeg geboren baby’s op vanaf 32 weken, en ontvangt stabiele baby’s vanuit een neonatale intensive care unit (NICU) bij een termijn van 30 weken.

 

 

 

 

 

Baby met gewicht van Eén kilo

De baby’s van vaak nauwelijks meer dan één kilo blijven soms wel tien weken op de afdeling Neonatologie. Kinder-neonatologieverpleegkundige Manouk Visser: “Als je baby te vroeg geboren wordt, is er geen sprake van de bekende roze wolk. Je ziet ouders in de meest kwetsbare situatie. Wij ondersteunen ouders bij het verzorgen en leren kennen van hun baby. Het is belangrijk dat ze, ondanks alles, vertrouwd raken met hun kind en tegen het eind klaar zijn om samen als nieuw, kersvers gezin naar huis te gaan.”

 

Elke verandering in gedrag

De prematuur geboren baby’s worden vaak ondersteund bij hun ademhaling, liggen aan de monitor, hebben een infuus en vaak een maagsonde. Ze worden goed in de gaten gehouden, want ze kunnen ineens heel ziek worden. Manouk: “De ouders kunnen heel veel bij hun kind zijn. Zij zien elke verandering in gedrag van hun kindje. Maar ook wij leren het kind ‘te lezen’ gedurende de opname en zien wanneer het voor- of achteruit gaat. Wij verzamelen alle informatie en zijn de ‘tolk’ van de kinderen naar de kinderarts/neonatoloog toe.”

 

Mooi moment

Manouk is blij als ze ziet dat een baby het goed doet. “Ik ben samen met de ouders blij met elke mijlpaal, hoe klein ook. Bijvoorbeeld als het kindje de 2 kilo heeft bereikt in groei, uit de couveuse mag en in een wiegje mag slapen, of goed uit de borst kan drinken. Kai weegt nu 2350 gram en mag waarschijnlijk over twee tot drie weken naar huis. Het is een mooi moment als de baby uiteindelijk gezond en op gewicht samen met de ouders naar huis gaat.”

Meer informatie over Wereld Prematuren Dag

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte.

Tijdens Wereld Prematuren Dag werd internationaal stilgestaan bij de grote impact die vroeggeboorte heeft. Veel bekende gebouwen, zoals The Empire State Building in New York, kleurden op deze dag paars. Ook in Nederland kleurden vele gebouwen paars, zoals de Erasmusbrug in Rotterdam en de Sassenpoort in Zwolle. In veel ziekenhuizen vonden op deze dag activiteiten plaats. Vrijwilligers van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen overhandigden in 80 ziekenhuizen goodiebags met presentjes voor de kinderen. Ook was er op veel afdelingen een fotograaf van Stichting Earlybirds Fotografie aanwezig die mooie foto’s van de kindjes maakte.

 

Bron: Flevo ziekenhuis

Deel dit bericht