Pijnbestrijding tijdens de bevalling nog toegankelijker

Wanneer een zwangere vrouw pijnbestrijding wenst tijdens de bevalling biedt Amphia ziekenhuis daar nu nog meer mogelijkheden toe. Sinds kort kan de bevallende vrouw beschikken over pijnstilling in de vorm van Relivopan (lachgas). Ook door de 24-uurs aanwezigheid van een anesthesioloog en geboortezorgprofessionals zorgt Amphia voor rond de klok pijnstilling en zorg op maat bij bevallende vrouwen in de regio Breda. 

Sinds kort kan ook bij het poliklinisch bevallen in het Amphia ziekenhuis in Breda de eerstelijns verloskundige van Annature, pijnstilling aanbieden in de vorm van Relivopan oftewel lachgassedatie. Relivopan is een mengsel van lachgas en zuurstof. Dit biedt de bevallende vrouw unieke situatie om bij de eigen vertrouwde verloskundige te bevallen en toch over pijnstilling te kunnen beschikken.

 
‘Het voordeel van lachgas is dat het snel en ontspannend werkt, hierdoor voel je de scherpste pijn niet meer. Lachgas wordt toegediend via een mond/neuskapje en ingezet gedurende het opvangen van de weeën. Het is een milde vorm van pijnbestrijding en snel je lichaam weer uit.’ Aldus Fransje van de Noort, verloskundige bij Annature.  

24-uurs aanwezigheid anesthesioloog

Een ruggenprik of epidurale verdoving tijdens de bevalling is nog altijd de meest gebruikte pijnstilling voor de barende. Zeker bij een langdurige bevalling is deze ruggenprik de meest effectieve manier van verdoven. Voor er gestart kan worden met de verdoving moeten een aantal voorbereidingen getroffen worden. Dit betreft het informeren over de bijwerkingen en complicaties van een ruggenprik, het plaatsen van een infuus, het maken van een hartfilmpje van de baby en soms ook een bloedcontrole. Daardoor zit er steeds een wachttijd tussen de uiting van de wens tot pijnstilling en de uiteindelijke plaatsing van de ruggenprik. Deze tijd verschilt van een barende die zich al op onze verloskamers bevindt (gemiddeld 1 uur), naar een barende die nog van thuis moet komen (gemiddeld 1,5 uur). In de pers zijn recent berichten verschenen over het niet of zeer laat uitvoeren van de ruggenprik tijdens de bevalling. Echter in het Amphia ziekenhuis is het al jaren zo dat de anesthesioloog en zijn team 24/7 aanwezig zijn, zodat er zo snel als mogelijk gevolg kan worden gegeven aan het verzoek om een ruggenprik. Voor sommige vrouwen is een ruggenprik plaatsen echter niet mogelijk of zij hebben angst voor naalden. Ook wanneer de eigenlijke bevalling nadert is een ruggenprik minder effectief. Op dit ogenblik kunnen alternatieve pijnstillingsmogelijkheden overwogen worden. 

Integrale samenwerking 

In de regio Breda is er binnen de verloskundige zorg een nauwe samenwerking ontstaan tussen de verloskundigen thuis, het ziekenhuis, echocentrum en de kraamzorg. Deze samenwerking heet Annature. Doordat deze samenwerking zo goed loopt kunnen wij de zwangere zorg en pijnstilling op maat geven en dat zo veel mogelijk dicht bij huis waar het kan. Het aanbieden van lachgas is één van de succes-projecten binnen deze integrale samenwerking.

Bron: Amphia ziekenhuis

Deel dit bericht