Sint Lucas Andreas Ziekenhuis eerste in Nederland met ‘vriendelijke keizersnede’

Resultaat: minder stress, minder pijnbestrijding, goede start borstvoeding én betere hechting moeder en kind

Het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis start 22 maart als eerste ziekenhuis in Nederland met een zogenaamde ‘gentle sectio’. De binding tussen moeder en kind staat centraal tijdens deze ‘vriendelijke keizersnede’. De moeder ziet haar baby geboren worden en krijgt hem, na een korte check door de kinderarts, direct bij zich en daar blijft hij ook. Resultaat: minder stress, minder pijnbestrijding bij het hechten, een goede start van de borstvoeding én een betere binding tussen moeder en kind.
Het Amsterdamse ziekenhuis heeft de primeur in Nederland. In Engeland en Australië wordt de ‘gentle sectio’ al langer toegepast. De voordelen zijn evident. Moeders ervaren de keizersnede als minder traumatisch. ‘We proberen met deze ‘vriendelijke keizersnede’ zoveel mogelijk een natuurlijke bevalling te benaderen,’ vertelt gynaecoloog Brenda Hermsen van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.

Minder stress moeder en kind

‘Huid op huid contact is ontzettend belangrijk voor de vroege hechting tussen moeder en kind. Doordat ze zijn afgeleid, hebben de moeders bovendien minder pijnbestrijding nodig bij het hechten en zijn ze minder misselijk.’ Ook de sfeer in de operatiekamer draagt bij aan het verminderen van stress bij moeder en kind. De operatiekamer is warmer, het licht zachter en er kan muziek worden gedraaid. Een vast team begeleidt vader en moeder, gedurende het hele traject

De gentle sectio is bedoeld voor vrouwen met een geplande keizersnede, op medische indicatie. De gynaecoloog maakt een incisie in de buik en laat eerst het hoofdje geboren worden. Door het samentrekken van de baarmoeder wordt de baby vanzelf naar buiten gedrukt en kan zo een eerste ademteug nemen. De navelstreng wordt niet direct afgeklemd, waardoor het kind een betere start kan maken. Na een korte check door de kinderarts gaat het kind naar de moeder, waar het op de borst kan blijven liggen. Een verpleegkundige is continu aanwezig om ervoor te zorgen dat het kind niet teveel afkoelt en moeder, vader en kind niet meer gescheiden worden.

Deel dit bericht