Spoedkeizersnede nu ook op verloskamer

Zwangere vrouwen kunnen per spoedkeizersnede bevallen op een speciaal daarvoor ingerichte verloskamer.

Op 23 december is de nieuwe operatiekamer op de afdeling Verloskunde van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in gebruik genomen. Deze Verloskunde Operatie Kamer (VOK) is bedoeld om bij zwangere vrouwen die een groot risico op complicaties hebben, snel een spoedkeizersnede te kunnen doen op hetzelfde bed dreamstimeextrasmall_12388663en in dezelfde kamer. De VOK bevindt zich op het nieuwe verloskamercomplex.
 
De opening van de VOK verhoogt de veiligheid vanwege de ligging tussen de andere verloskamers. De zwangere vrouwen die hier kunnen bevallen zijn hoog-risico patiënten, bijvoorbeeld lijdend aan hart- en vaatziekten of andere ziekten. De VOK is geschikt voor verloskundige zorg en intensieve monitoring van hart en bloedsomloop. De nauwe samenwerking tussen verschillende specialismen en afdelingen op de VOK en het kunnen verrichten van een spoedkeizersnede op een verloskamer is uniek in Nederland.
 
In januari 2016 is het nieuwe verloskamercomplex, één van de meest moderne en innovatieve verloskamer afdelingen in Nederland, in gebruik genomen. De afdeling Verloskunde levert in multidisciplinair verband dagelijks zorg aan ernstig zieke zwangere vrouwen en werkt daarbij nauw samen met de anesthesioloog, de cardioloog, de internist en de neonatoloog.

Bron: Erasmus MC

Deel dit bericht