Trends en ontwikkelingen in babyland 2011

Ook baby- en peuterproducten zijn onderhevig aan (mode)trends en ontwikkelingen

In de auto

Om een autostoeltje in de winkel vragen terwijl je niet eens een auto hebt? Vreemd, maar het gebeurt echt! Een autostoel wordt al lang niet meer alleen gebruikt om een kind van A naar B in de auto te vervoeren, maar ook om een fruithap te geven, als rustplekje of om, vastgezet op een kinderwagenonderstel, even in de stad te gaan winkelen. Heel gemakkelijk, maar het is helaas niet goed voor baby’s ontwikkeling om steeds zo lang in één houding vastgegespt te zitten. Deskundigen vinden dat baby’s meer ‘tummy time’ moeten krijgen: gewoon lekker liggen op een kleedje in de box of op de grond. Deze bewustwording houdt ook fabrikanten bezig en er is inmiddels al een product op de markt verschenen waarin jonge baby’s liggend in de auto kunnen worden vervoerd. Een goede ontwikkeling!

Een andere trend is dat er steeds meer systemen op de markt komen die de mogelijkheid bieden om autostoeltjes, of delen daarvan, langer door te gebruiken. Zo worden er steeds meer doorgroeisystemen gesignaleerd: autostoeltjes die met een paar kleine aanpassingen geschikt kunnen worden gemaakt voor het -alweer- gegroeide kind, zodat je het zitje vanaf 9 maanden tot zelfs 4 jaar kunt blijven gebruiken. Er zijn zelfs al systemen die je kunt blijven gebruiken tot het kind 12 jaar is. Aan de andere kant wordt er slim gebruikt gemaakt van het Isofix systeem, waarbij je het autostoeltje met twee haken verankert tussen zitting en rugleuning aan de carrosserie. Een praktisch systeem waardoor de kleintjes nog beter beveiligd zijn bij botsingen. Was Isofix vroeger een luxe, tegenwoordig zijn veel autostoelen met deze bevestigingsmethode uitgerust. Nieuw is het gebruik van één Isofix ‘base’, waarop eerst het babyautostoeltje en vervolgens het peuterautozitje kan worden vastgezet.

Ook gespot: de kleurige autostoelhoesjes (afneembaar en wasbaar) waarmee je een autostoeltje in een tel omtovert tot een bijna uniek exemplaar.

Op stap

De kinderwagen is nog steeds het paradepaardje van de babyuitzet; ouders willen hun baby immers zo mooi mogelijk aan iedereen laten zien. In 2011 rijden er minder driewielers dan vierwielers rond, maar woon je bij bos, hei of strand, of wil je gewoon een kinderwagen met een sportieve look, dan is een driewieler nog steeds een prima keuze. Het zwenkwiel voor zet je naar believen vast voor ruw terrein, of los voor stadse ritjes.

Kinderwagens worden steeds verder doorontwikkeld. De nieuwste modellen hebben slimme snufjes, zoals een reiswieg die ook als wipstoeltje gebruikt kan worden of een voorwiel dat voorzien is van een uniek veiligheidslicht. Daarnaast zijn doorgroeisystemen een trend, passend bij de levensfasen van het kind. Zo zijn er al kinderwagenmodellen die door de ouders omgebouwd kunnen worden naar een kinderwagen met plaats voor twee kinderen (en weer terug), waarbij desgewenst gekozen kan worden uit buggyzitjes, reiswiegjes of een combinatie daarvan.

Wil je op stap zonder kinderwagen, of gewoon in en om het huis je handen lekker vrij, dan blijven slings, draagdoeken en draagzakken een comfortabel alternatief. Het is behaaglijk warm en wiebelt een beetje, terwijl de baby je hartslag voelt, je stem hoort en je geur ruikt. Nieuw zijn de dragers van speciaal materiaal voor onder de douche of in het zwembad.

Een praktische, hippe verzorgingstas hoort erbij. Al wordt het kiezen lastiger gezien het gigantische aanbod. Steeds meer merken geven een tas het predikaat ‘verzorgingstas’, maar kijk uit: een extra vak en een draagriem maken van een tas nog geen verzorgingstas! Een verzorgingsmatje, geïsoleerde flessenhouders, diverse vakken voor droog en nat goed, en vakken voor de moderne mama zoals sleutels, Iphone etc. zijn wel een must. De meeste tassen zijn na de babytijd prima bruikbaar als handtas. Naast tassen met vrolijke prints kun je kiezen uit tassen met suède look kunstleer of van stoer canvas. En er zijn zelfs verzorgingstassen speciaal voor papa’s!

Trends in voeding

De perfecte borstkolf bestaat niet, maar de nieuwe generatie kolven komt daar wel heel dichtbij. Ze werken op batterijen of op elektriciteit en hebben meerdere standen voor het opwekken van de toeschietreflex. Ook zijn ze nagenoeg geruisloos. Naast enkele kolven zijn de dubbele kolven in opkomst, dan ben je als moeder sneller klaar! Daarnaast is er steeds meer oog voor vrouwvriendelijk kolven, zo is er bijvoorbeeld een model waarbij de borstschelp onopvallend onder de kleding op de borst is te plaatsen en met een slangetje te verbinden aan de pomp die naast de moeder op tafel of het nachtkastje staat.

Zelf eten bereiden voor je baby is hip, kost minder en je hoeft je geen zorgen te maken of de voedingsstoffen in de potjesvoeding wel verantwoord zijn. Het bereiden kan natuurlijk met de staafmixer, maar er is een aantal handige apparaten in de handel waarmee je kunt stomen en blenden. Met stomen zorg je ervoor dat alle voedingsmiddelen hun smaak behouden. Even stomen, pureren en klaar! Bijkomend voordeel: baby’s wennen snel aan de pure smaken van fruit en groente en aan voedsel met meer vezels en structuur. Daarmee voorkom je later veel eetproblemen.

Verzorging

In Engeland al jaren een rage, maar nu begint deze trend in Nederland voetje voor voetje terrein te winnen: het gebruik van katoenen luiers. Ouderwets, tijdrovend en vies is het allang niet meer, met de nieuwe hippe dessins broekjes en gemakkelijke wegwerp inleggers die je zo door het toilet spoelt. Je helpt het milieu en het is nog goed voor je portemonnee ook. Een minder bekend voordeel is dat baby’s veel sneller zindelijk worden dan met wegwerpluiers, gemiddeld zo’n 7 maanden eerder. Dit komt omdat kinderen met wegwerpluiers letterlijk minder nattigheid voelen. En voor een bezoekje aan het zwembad doe je je baby tegenwoordig geen dikke zwemluier meer aan die na een duik al op de knieën hangt, maar hijs je je baby en dreumes in een hippe zwemboxer of badpakje!

Elektronica

De babyfoon wordt steeds meer high tech. Naast de analoge en DECT systemen is er in 2011 veel keuze uit beeldbabyfoons. Ook zijn er modellen die gebruikmaken van het mobiele GSM netwerk, dus met onbeperkt bereik. Daarnaast buigen fabrikanten zich steeds meer over de problematiek van straling en energieverbruik. Daarom komen er nu babyfoons op de markt waarbij het energieverbruik en de straling met verschillende keuzestanden tot een minimum beperkt kunnen worden.

De kinderkamer

De meubeltjes in 2011 zijn spierwit, whitewash of trendy glossy wit. Het vormt een goede basis om met andere kleuren en materialen te spelen zoals dons, vilt, wol en glitter. Reclyclen is nog steeds in. De meubels moeten wel aan alle veiligheidsnormen voldoen, dus zien we, naast al dat wit, ook kamertjes met (sloop)hout look. Daarnaast doet grijs zijn intrede in de babykamer: van zachtgrijs tot antraciet.

Meubelen zijn een flinke uitgave, uit praktisch oogpunt is het daarom slim te kiezen voor een doorgroeikamer of een meubelstuk dat je later voor andere doeleinden kunt gebruiken, zoals een commode als bureau en een ledikant dat je om kunt bouwen tot bankje. Qua vormgeving is steeds meer mogelijk, variërend van scherpe, rechte hoeken tot aan ronde vormen gebaseerd op de moederschoot en het ongeboren kind. Het toenemend belang van vormgeving is ook te signaleren op het gebied van de box, wip- en kinderstoel. Deze hebben niet meer een voornamelijk functioneel karakter, maar moeten vooral passen bij de rest van het interieur. Iets waar ouders ook bereid zijn om meer voor te betalen. Zo wordt het eenvoudige wipstoeltje in de huiskamer vervangen door wip/loungestoeltjes en ligpoefjes waarin de baby kan relaxen. Er is zelfs een wipstoel waarbij de baby niet op en neer beweegt, maar heen en weer als een blaadje in de wind.

Decoreren van de babykamer wordt nog steeds graag door de aanstaande ouders zelf gedaan. De muren krijgen een kleurtje of een behangetje, voorzien van een print in de vorm van een sticker of behang van complete bomen of beesten. Qua accessoires is het aanbod eindeloos, van lampjes en muziekdoosjes tot aan diverse schilderijtjes. Hierbij speelt het thema natuur nog steeds een belangrijke rol, evenals dieren in de vorm van knuffels of prints.

Het kleurenpallet is allemaal wat zachter, felle kleuren maken plaats voor zachtere tinten. Voor de aankleding kun je kiezen uit lieve hemeltjes en lakentjes), mooie uni dekentjes of met print, of met tijdloze characters zoals Nijntje en Teigetje. En wil het in zo’n mooi kamertje dan nog niet lukken met de nachtrust, dan hebben onrustige baby’s baat bij het inbakeren met een inbakerdoek of inbakerslaapzakjes.

Het gebruik van ecologische stoffen is definitief in de babybranche doorgedrongen. Ecostoffen lenen zich immers prima voor baby’s tere huidje, want er worden geen schadelijke stoffen gebruikt. De ecostoffen worden dan ook steeds vaker verwerkt in bijvoorbeeld babykleding, knuffels, slaapzakken en draagdoeken.

Geschreven door Carola Siksma-Ruiters, hoofdredacteur van consumentenmagazine BabyStuf, hoofdredacteur van het vakblad BabyWereld en President van Baby Care Magazines International Europe. Daarnaast is Carola Siksma-Ruiters juryvoorzitter en initiatiefneemster van de Baby Innovation Award.

Over de Baby Innovation Award

Elk jaar worden de meest innovatieve, veilige en handige baby- en peuterproducten die op de Nederlandse markt zijn verschenen, onderscheiden met de Baby Innovation Award. Een vakjury, bestaande uit experts op het gebied van baby- en kinderproducten en redacties van consumentenbladen, bepaalt welke producten worden genomineerd. Vervolgens worden de uiteindelijke winnaars bepaald aan de hand van online stemmen van de consument. De verkiezing wordt georganiseerd door vakblad BabyWereld, in samenwerking met productenmagazine BabyStuf, de Negenmaandenbeurs en WIJ Jonge Ouders. De Baby Innovation Award 2011 zal op woensdag 26 februari worden uitgereikt tijdens de Negenmaandenbeurs in de Amsterdam RAI.

Deel dit bericht