UNICEF: hiv bij baby’s te voorkomen

unicefWereldwijd leven ruim vijftien miljoen vrouwen en twee miljoen kinderen met hiv. Dat blijkt uit ‘Towards Universal Access 2009′, een rapport van UNICEF, UNAIDS en de Wereldgezondheidsorganisatie. Elke dag komen daar ruim duizend baby’s met hiv bij. Onnodig, want er is een effectieve behandeling waarmee hiv-overdracht van moeder op kind in 98 procent van de gevallen voorkomen kan worden. Hoewel er nog veel uitdagingen zijn, ligt een hiv-vrije generatie daarmee binnen handbereik.

Strijd tegen hiv en aids
‘Towards Universal Access’ laat zien dat er in de strijd tegen hiv en aids steeds meer mensen toegang hebben tot behandeling en medicijnen. En dat er steeds meer aandacht is voor vrouwen en kinderen in deze strijd. Waar in 2007 nog 35 procent van de seropositieve, zwangere vrouwen medicijnen kreeg om de overdracht van hiv op hun kind te voorkomen, was dat in 2008 al zo’n 45 procent. Toch wordt bijna elke minuut nog een baby geboren met hiv.

 Van moeder op kind
 Door begeleiding tijdens de zwangerschap en het verstrekken van medicijnen rond de geboorte kan de overdracht van hiv van moeder op kind voorkomen worden. Het beschermen van een baby tegen hiv begint met een hiv-test voor de aanstaande moeder. Als ze seropositief is, krijgt ze extra zorg tijdens zwangerschap en bevalling. De moeders krijgen medicijnen, niet alleen om overdracht van het virus op de baby te voorkomen, maar ook om haar eigen gezondheid te beschermen. Ook de baby krijgt direct na de geboorte medicijnen. In 98 procent van de gevallen slaagt deze preventieve behandeling en worden de kinderen daadwerkelijk hiv-negatief geboren.

Campagne
In 2008 ontving nog maar 21 procent van de zwangere vrouwen in lage en middeninkomenslanden een hiv-test. Overheden en internationale hulporganisaties moeten hun inspanningen vergroten om ervoor te zorgen dat iedereen geholpen kan worden. UNICEF Nederland start vanaf vandaag een nieuwe campagne onder het motto: ‘We kunnen hiv bij baby’s voorkomen. Samen met u’. In deze campagne vraagt de VN-kinderrechtenorganisatie extra aandacht voor haar wereldwijde hulpprogramma’s voor het voorkomen van hiv bij baby’s. UNICEF streeft ernaar dat 80 procent van de hiv geïnfecteerde zwangere vrouwen medicijnen en behandeling krijgt, die de overdracht van het virus op hun kind voorkomen.
Met de opbrengsten van de campagne helpt UNICEF bij:
•    Het informeren van (aanstaande) moeders, zodat zij weten dat ze zich kunnen laten testen op hiv en medicijnen en zorg kunnen krijgen. Hun kinderen worden zo hiv-vrij geboren, of krijgen de juiste medicijnen als ze toch hiv blijken te hebben;
•    Het testen van (aanstaande) moeders en kinderen op hiv;
•    Het trainen van gezondheidswerkers en andere sleutelfiguren zodat zij in staat zijn hiv-behandelingen uit te voeren en weten welke zorg en medicijnen vereist zijn;
•    De aanschaf van materialen om de juiste zorg te kunnen verlenen, zoals hiv-testen, (motor)fietsen om de bloedtesten te vervoeren en zorg naar de mensen te brengen, aidsmedicijnen, bevallingspakketten, operatiematerialen, et cetera;
•    Het ondersteunen van betrokken ministeries in de landen, zodat zij in staat zijn het hiv-preventieprogramma goed te monitoren en te coördineren.

Meer informatie kun je vinden op www.unicef.nl

Deel dit bericht