UNICEF wil tetanus bij pasgeborenen tegen 2012 elimineren

pampersunicefPampers blijft UNICEF steunen in de strijd tegen deze ziekte die het leven kost aan 1 baby elke vier minuten.

Dit jaar zullen 128.000 baby’s in de ontwikkelingslanden hun eerste verjaardag niet halen door neonatale tetanus, een ziekte die nochtans eenvoudig te voorkomen is. Dat komt neer op één baby elke vier minuten! Via een vaccinatiecampagne willen UNICEF en zijn partners deze ziekte elimineren tegen 2012. UNICEF kan hierbij al voor het zesde jaar rekenen op de steun van Pampers dat hiertoe een unieke campagne opzet om wereldwijd de nodige fondsen in te zamelen en miljoenen tetanusvaccins aan te kopen. Justine Henin, Vrijwillig Ambassadrice van UNICEF België, is het gezicht van deze campagne.

De overleving en ontwikkeling van het kind is een van de vijf thematische prioriteiten van UNICEF. Vaccinatie is hierbij heel belangrijk. Momenteel is dit de beste manier om kinderen te beschermen, een goede start in het leven te geven en de kindersterfte terug te dringen. De voorbije decennia werd terzake heel wat succes geboekt. Vandaag zijn bijna 75% van alle kinderen beschermd tegen de belangrijkste kinderziekten. Toch sterven er elk jaar nog 2 miljoen kinderen aan ziekten die door vaccinatie kunnen voorkomen worden. Neonatale tetanus is hierbij verantwoordelijk voor 128.000 overlijdens per jaar, meer dan het aantal baby’s dat per jaar geboren wordt in België (gemiddeld aantal: 120 000).

Pasgeboren baby’s kunnen besmet worden met tetanus door een gebrekkige hygiëne tijdens de bevalling, bijvoorbeeld als de navelstreng met een niet-steriel instrument wordt doorgesneden, de baby met vuile handen wordt opgepakt, of als de zuigeling wordt behandeld met besmette traditionele middelen zoals koemest, as of modder. Indien de behandeling uitblijft, is tetanus dodelijk voor 95% van de geïnfecteerde baby’s.

De strijd tegen tetanus is voor UNICEF dan ook een prioriteit. De organisatie wil zijn vaccinatie-inspanningen verder opdrijven om de ziekte tegen 2012 uit te bannen. Tetanus kan niet worden uitgeroeid omdat de ziekte veroorzaakt wordt door een bacterie die aanwezig is in de grond of op bevuilde materialen. Dankzij vaccinatie kan de ziekte wel worden uitgebannen bij moeders en pasgeboren baby’s. Dit wil zeggen dat het aantal besmettingen wereldwijd kan teruggedrongen worden tot 1 besmetting per 1000 geboorten. Vaccinatie van moeder en kind en sociale mobilisatie zijn hierbij de sleutelwoorden.

Het Kinderfonds kan hierbij rekenen op de steun van verschillende partners: ngo’s, overheidsorganisaties, lokale gemeenschappen en de bedrijfswereld.

Pampers, die de gezonde ontwikkeling van baby’s hoog in het vaandel draagt, neemt zijn sociale verantwoordelijkheid ernstig en ging zes jaar geleden een partnerschap aan met UNICEF België in de strijd tegen neonatale tetanus. Deze campagne wordt nu wereldwijd toegepast.“Deze samenwerking is haast vanzelfsprekend.”, zegt Inge De Backer, external relations manager van Pampers. “Pampers en UNICEF delen immers dezelfde missie: wereldwijd ervoor zorgen dat baby’s gezond kunnen opgroeien.” Via de campagne “1 pak=1 levensreddend vaccin” van Pampers en UNICEF werden ondertussen al meer dan 200 miljoen vaccins aangekocht. Tegen 2010 streeft Pampers er naar om nog eens minstens 100 miljoen vaccins te kunnen aankopen om zo de ziekte bij pasgeboren baby’s en hun mama’s in 46 risicolanden te elimineren. Met deze campagne zouden meer dan 70 miljoen vruchtbare vrouwen en hun toekomstige baby’s gevaccineerd en beschermd kunnen worden. Sinds de start van de wereldwijde campagne heeft Pampers iedere twee seconden een Tetanus Toxoid beschermend vaccin geschonken aan UNICEF.

Gezicht van deze unieke actie is Justine Henin, vrijwillig ambassadrice van UNICEF België. Eind augustus was ze in Cambodja zelf getuige van de acties op het terrein. Ze maakte er kennis met de projectverantwoordelijken (UNICEF-medewerkers, Gezondheidswerkers, vroedvrouwen…) maar vooral ook met de moeders en kinderen voor wie het vaccinatieprogramma bestemd is. “Als ambassadrice van de vaccinatiecampagne wilde ik van dichtbij zien hoe UNICEF te werk gaat op het terrein in Cambodja. Tijdens deze missie heb ik zelf de pasgeboren baby’s en mama’s gezien voor wie deze tetanusvaccins bestemd zijn en heb ik zelf mogen ervaren dat deze campagne echt werkt. Wereldwijd sterven nog teveel baby’s en mama’s aan deze ziekte. Vaccinatie is dé oplossing om deze ziekte in de komende jaren te kunnen uitbannen. Ik engageer me dan ook vrijwillig om ook de Belgische jonge ouders aan te moedigen om deel te nemen aan deze campagne en hen te doen inzien hoe belangrijk die inentingen zijn voor deze baby’s . Zij kunnen er mee voor zorgen dat deze baby’s de kans krijgen om hun leven gezond te starten. Als we allemaal in actie komen, kunnen we veel meer kinderen helpen.”, aldus Justine Henin.

Op www.unicef.be kan u terecht voor meer informatie over tetanus bij moeders en kinderen.
Op www.pampers.be leest u meer over het initiatief “1 pak = 1 levensreddend vaccin” van Pampers voor UNICEF.

‘1 pak = 1 levensreddend vaccin’: bij aankoop van elk pak luiers tussen 1 oktober en 31 december 2009 financiert Pampers de kostprijs van 1 vaccin aan UNICEF.

Deel dit bericht