Veelgestelde vragen over coronavirus en kinderopvang

Moeten kinderopvangorganisaties hun deuren sluiten?

Er is momenteel geen aanleiding om kinderopvangorganisaties te sluiten. De lokale GGD kan in overleg met de lokale autoriteiten adviseren om een kinderopvangorganisatie – of een deel daarvan – te sluiten. 

Kunnen mijn kinderen naar de kinderopvang als ze op wintersportvakantie zijn geweest?

Mijn gezin komt net terug van (wintersport)vakantie. Kunnen mijn kinderen naar de kinderopvang?

Kinderen die niet ziek zijn kunnen net als anders gewoon naar kinderopvang. Is uw kind wel ziek? Handel dan eerst zoals u normaal doet. Wat u daarna doet is afhankelijk van waar u op vakantie bent geweest:

 • Mijn gezin is NIET in een gebied geweest waar het coronavirus heerst.
  Kinderen die niet in deze gebieden geweest zijn en verkouden of grieperig zijn, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. De kans is veel groter dat kinderen gewoon griep hebben of verkouden zijn. Neem contact op met de huisarts, als u zich zorgen maakt of kijk op de pagina Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19) van het RIVM voor vragen over uw gezondheid of dat van uw kinderen.
 • Mijn gezin is WEL in een gebied geweest waar het virus heerst. 
  Hebben uw kinderen verkoudheidsklachten of koorts, laat uw kinderen dan thuisblijven en beperk contact met anderen. Neem telefonisch contact op met uw huisarts als u of andere gezinsleden:  

  • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus. Zie de website van het RIVM voor de meest recente lijst van besmettingsgebieden.

Moet ik als kinderopvangorganisatie aparte voorzorgsmaatregelen voor baby’s nemen? Zo ja, welke?

Voor baby’s hoeft u geen aparte maatregelen te nemen.

Wat kan ik als kinderopvangorganisatie doen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Waar kan ik als kinderopvangorganisatie met vragen over het Coronavirus terecht?

U kunt actuele informatie vinden op de website van het RIVM. Met vragen kunt u ook terecht bij uw regionale GGD.  

Ik werk op een kinderopvang/ben gastouder. Welke voorzorgsmaatregelen kan ik nemen om besmetting te voorkomen bij kinderen en mezelf?

Neem de gebruikelijke maatregelen om overdracht van griep en verkoudheid te voorkomen. Zorg dat de kinderen en jijzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek. Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes.

Mijn kind gaat naar een kinderdagverblijf. Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?

Nee, je kind kan gewoon naar het kinderdagverblijf. Er zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig. Het is belangrijk om de standaardmaatregelen op te volgen die gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen geven:

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.

Bron : Rijksoverheid

Deel dit bericht