Verloskunde CWZ: alleen nog eenpersoonskamers

Vrouwen die in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis worden opgenomen op de afdeling Verloskunde krijgen voortaan óf een kraamsuite, óf een eenpersoonskamer met eigen douche en toilet. De oude tweepersoonskamers zijn na een stevige verbouwing verleden tijd. Deze maand is bovendien een extra kraamsuite geopend.beschuit

De betreffende afdeling bestaat uit twee gangen. In de ene bevinden zich de kraamsuites, waar de bevallingen plaatsvinden. De andere gang bestaat uit kamers waar vrouwen voor of na hun bevalling worden verpleegd of geobserveerd. Voor hen zijn zes nieuwe eenpersoonskamers opgeleverd, met eenzelfde huiselijke uitstraling als de naastgelegen kraamsuites. Net als de suites beschikken de nieuwe kamers over extra faciliteiten zoals een koelkastje en de mogelijkheid om zelf koffie of thee te zetten. Ook kan de baby op de kamer worden ‘gebadderd’, kan de partner blijven overnachten en is er veel aandacht voor rust en privacy. Daarmee komt de gezinsgerichte filosofie van het team nu op de complete afdeling uit de verf. Verloskunde is de eerste CWZ-afdeling met alleen nog eenpersoonskamers.

Gelijktijdig is een extra (veertiende) kraamsuite in gebruik genomen. Sinds de opening van kraam- en couveusesuites en de bijbehorende gezinsgerichte zorg nam het aantal bevallingen in het CWZ sterk toe. In 2009 kwamen op de afdeling 1902 baby’s ter wereld, bijna 80 meer dan in het jaar daarvoor. De informatieavonden over bevallen in het CWZ worden steevast druk bezocht.

Deel dit bericht