Verzekeringen aanpassen bij gezinsuitbreiding

Het is aan te raden om eens goed naar je verzekeringen te kijken als je zwanger of net bevallen bent. Waar moet je op letten? En wat moet je doorgeven bij je huidige verzekeraars? Wij hebben een aantal belangrijke zaken voor je op een rij gezet omtrent de zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering.

Zorgverzekering aanpassen bij baby

Binnen vier maanden na de geboorte van je kindje moet hij of zij aangemeld zijn bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Doe je dit te laat? Dan moet je de gemaakte zorgkosten zelf betalen. Zodra je baby is bijgeschreven op de verzekering, vallen haast alle zorgkosten van je kleintje onder de basisverzekering. De verzekeraar wil de naam, geboortedatum en het BSN van je baby weten om deze bij te kunnen schrijven. Je baby krijgt een BSN na aangifte van de geboorte. Kinderen zijn automatisch meeverzekerd op de polis van de ouder waar ze worden bijgeschreven. Kies dus altijd voor de polis met de meest uitgebreide dekking. Rond de zwangerschap, bevalling en het herstel zijn er wel extra zorgkosten voor jezelf. Zo moet je bijvoorbeeld zelf betalen voor prenatale testen zonder medische indicatie, fysiotherapie, zwangerschapscursussen en betaal je een eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, voor de kraamzorg en eventuele extra kraamzorg. Je kunt je hier extra tegen verzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering bij komst baby

Deze verzekering is niet verplicht, maar wel handig om te hebben aangezien de verzekering schade dekt die jij of een ander van je gezin veroorzaakt bij een ander. De premie is vaak relatief laag, terwijl er per gebeurtenis tot 1 of 2,5 miljoen euro wordt vergoed. Op het moment dat je kinderen krijgt, kan het verstandig zijn om deze verzekering af te sluiten. Nu je een baby hebt is de kans dat er iets gebeurt nog niet zo heel groot, maar je gaat zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit zodra de kleine begint met lopen. Voor een lage maandelijkse premie ben je voor een hoog bedrag verzekerd. Voor velen is dit een prettig idee.

Inboedelverzekering uitbreiden bij baby

De inboedelverzekering dekt schade aan jouw inboedel bij onder andere inbraak of brand. Je inboedel en de waarde daarvan groeit over het algemeen met de komst van je baby, omdat je veel spulletjes aanschaft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kinderwagen en de box, de inrichting van de babykamer of zelfs een nieuw fototoestel waarmee je jouw kleintje vast gaat leggen. Check of de verzekerde waarde gelijk is aan de nieuwwaarde van de inboedel die je verzekert. Is de waarde van jouw inboedel flink gestegen? Dan is het verstandig om dit door te geven aan je verzekeraar. Het kan zijn dat dit leidt tot een kleine premieverhoging, maar mocht er schade ontstaan dan ben je blij dat je dit goed geregeld hebt.

 

In samenwerking met Pricewise

 

Share this post

scroll to top