Volg webcast op 20 april over borstvoeding en lactatie

Moedermelk de ‘gouden standaard’

Het is algemeen bekend dat moedermelk de ‘gouden standaard’ is als het gaat om babyvoeding, maar wat maakt moedermelk beter dan flesvoeding en wat zijn de laatste inzichten over de manier waarop moedermelk bescherming biedt tegen infecties en ziekten? Op Medela’s 7e International Breastfeeding and Lactation Symposium, dat op 20 en 21 april 2012 plaatsvindt in Wenen, Oostenrijk, zal dr. Lars Bode van de Universiteit van Californië enkele belangrijke inzichten uit zijn onderzoek naar de aanwezigheid van oligosacchariden in moedermelk presenteren.

Dr. Bode en zijn team hebben onderzocht waarom premature pasgeborenen die met flesvoeding gevoed worden zes keer zoveel kans hebben om necrotiserende enterocolitis (NEC) te ontwikkelen dan pasgeborenen die met moedermelk gevoed worden. Necrotiserende enterocolitis is een ernstige en levensbedreigende darmaandoening die voorkomt bij 5-10% pasgeborenen met een zeer laag geboortegewicht, met een gemiddelde sterftekans van 25%.

Complexe suikers in moedermelk
Het antwoord zou mogelijk voor een deel kunnen liggen in de hoge concentratie ongebonden oligosacchariden in moedermelk, die belangrijke interacties aangaan met het immuunsysteem en bescherming bieden tegen NEC. Moedermelkoligosacchariden (HMO’s) zijn complexe suikers die in grote mate voorkomen in moedermelk, maar niet in flesvoeding. Inmiddels zijn er al meer dan honderd verschillende HMO’s geïdentificeerd, maar is nog lang niet alles bekend over de precieze werking ervan.

Bescherming
Dr. Bodes baanbrekende onderzoek heeft een specifiek HMO geïsoleerd dat pasgeborenen die borstvoeding krijgen, beschermt tegen NEC en dat nergens anders in de natuur voorkomt. De structuur van dit unieke, natuurlijke oligosaccharide verschilt van de oligosacchariden die aan flesvoeding worden toegevoegd en waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze dezelfde effecten kunnen nabootsen.

Lars Bode: ‘We doen fascinerende wetenschappelijke inzichten op over de manier waarop moedermelk kan helpen de gezondheid van baby’s te beschermen. We hopen dat we met onze ontdekkingen op het gebied van de rol van oligosacchariden in de preventie van NEC zo snel mogelijk meer levens van premature pasgeborenen kunnen redden. Een ander interessant onderzoeksgebied is welke rol HMO’s kunnen spelen om de overdracht van het hiv-virus via moedermelk naar het kind te blokkeren.’

Ondersteunend onderzoek
Medela steunt onderzoek naar de unieke samenstelling en voedingswaarde van moedermelk en is vooral gespecialiseerd in voedingsondersteuning voor premature pasgeborenen.

Leon Mitoulas, Hoofd Borstvoedingsonderzoek bij Medela: ‘Medela is verheugd dat dr. Bode zijn onderzoek op het 7e International Breastfeeding and Lactation Symposium wil presenteren. De rol van moedermelkoligosacchariden is een interessant en zich snel ontwikkelend onderzoeksgebied, dat van groot belang is voor iedereen die betrokken is bij voeding voor zuigelingen – zowel in onderzoek als in de praktijk.’

Bron: Medela

Deel dit bericht