Waarom een goede hygiëne van baby én moeder zo belangrijk is

Het is heel normaal om in de kraamweek veel vragen te hebben. Ineens ben je moeder van een heel klein, hulpeloos mensje. Een klein baby’tje wat geheel afhankelijk is van jouw zorgen. Dat kan best wel wat stress opleveren. Tel hier slaaptekort en kraamtranen bij op en je hebt het recept voor nog meer verdriet en angst. Laat je echter niet van de leg brengen. Het verzorgen van een baby is iets wat je écht gaat leren. Wat uiteindelijk heel natuurlijk aan gaat voelen. Meestal leer je naar jouw eigen moederinstinct luisteren en zal je merken dat veel dingen als vanzelfsprekend gaan. Gebruik deze tijd om je vragen te stellen en luister naar jezelf. Dat is het allerbelangrijkste en zal uiteindelijk bijdragen aan dé beste stap die je voor jouw kleintje kan wensen.

Zit je nog altijd met veel vragen over de hygiëne van jouw baby? Besef dan goed dat jij als moeder nét zo belangrijk bent. Zeker gedurende de kraamtijd. Hier lees je waarom.

Goede hygiëne van de moeder

 
Die eerste weken (en maanden) na de geboorte van je kindje kunnen heel hectisch zijn. Je moet nog wennen aan jouw nieuwe rol of bent nog aan het uitvogelen hoe je de zorg van twee of meer kindjes combineert. En tegelijkertijd voel je je natuurlijk nog niet optimaal. Een bevalling is een uitputtingsslag en er zijn maar weinig moeders die hier zonder kleerscheuren vanaf komen. Ook het slaaptekort is geen pretje. Daarnaast kan je het gevoel hebben dat je nergens meer tijd voor over houdt. Daardoor schiet douchen er misschien regelmatig bij in en besteed je ook veel minder aandacht aan uiterlijke verzorging.

Dit terwijl een goede hygiëne voor de moeder juist nu zo belangrijk is. Je bent op dit moment vatbaarder voor bacteriën. Daarnaast is het ook goed om aandacht aan jezelf te blijven geven. Dat houdt je op de been, geeft meer energie en je het gevoel dat je ook nog gewoon vrouw mag zijn. Investeer daarom gerust in die nieuwe producten van Vichy, geef de kleine eens aan je partner en ga er echt eens voor zitten om even tot rust te komen en te genieten. Goede hygiëne is niet alleen heel belangrijk, maar ook een momentje voor jezelf. Dat is wat je nodig hebt om een gelukkige moeder te kunnen zijn. Gebruik dat ook!

Tips met betrekking tot de hygiëne van de baby


Zeker bij een eerste kind zit je vast met veel vragen als het gaat om de hygiëne van je baby. Want hoe verzorg je jouw kleintje nu op de juiste manier? We geven enkele tips die jou hierbij kunnen helpen:

  • Een baby hoeft echt niet iedere dag in bad. Sterker nog: dit is helemaal niet goed voor het huidje. Bovendien wordt een baby over het algemeen niet echt vies. Je kunt iedere dag beginnen met een licht vochtig doekje om even de nekplooien en het geslachtsdeel te wassen. Echt in bad met sop hoeft maar maximaal 1 á 2 keer per week.

  • Bij zeer jonge baby’s hoeft het haar nog niet gewassen te worden. Het zogenaamde ‘nesthaar’ is nog erg fijn en hoeft niet mee gewassen te worden. Wanneer het haar langer en dikker wordt, kun je speciale babyshampoo kopen. Gebruik dit echter niet te vaak om het haar niet onnodig uit te laten drogen.

  • Heeft jouw baby last van een droge huid of is deze erg gevoelig voor huiduitslag of kapotte billetjes? En geef je borstvoeding? Gebruik dan afgekolfde melk in het badje. Een moedermelkbadje is ontzettend goed voor de huid en beschikt over de perfecte bestanddelen om het lichaam van jouw baby te verzorgen.

In samenwerking met beautyplaza.com

Deel dit bericht