Wat als je veel te vroeg ter wereld komt in tijden van Corona?

Je zou het bijna vergeten, maar ziekenhuizen zijn er niet alleen voor corona patiënten. Spoedafdelingen zijn nog open, hartafdelingen vragen met klem of mensen die klachten hebben vooral wel op het spreekuur willen komen, en ook een operatie aan een knie of een heup gaat soms gewoon door. En baby’s… baby’s worden natuurlijk ook nog steeds geboren.

In een nieuwe aflevering van de podcast Virus Verhalen hoor je hoe het gaat met baby Wieb, een jongetje dat veel te vroeg ter wereld is gekomen.

Terwijl er in China een SARS-achtig virus is opgedoken, wordt Wieb met 25 weken geboren in een Nederlands ziekenhuis. In de maanden die volgen, moet de kleine jongen te midden van alle hectiek in het ziekenhuis vechten voor zijn plek. Want in dezelfde periode heeft het virus ook Nederland bereikt, en staan de ziekenhuizen in heel het land op scherp. Ondertussen probeert moeder Annike haar zoontje vooral rust en vertrouwen mee te geven.

“Toen we hier naartoe waren verhuisd, voelde ik een soort rust over me heen komen omdat we hier een eigen kamer hebben”, vertelt Annike over het tweede ziekenhuis waar Wieb terechtkwam. “Het is er helemaal stil en we konden met z’n drietjes voor het eerst even samen zijn. En soms ik helemaal alleen met Wieb, zonder iemand erbij.”

 

De rust is helaas maar van korte duur: het coronavirus komt er als extra risico bij voor de kleine Wieb. Annike: “Nu zitten we dus middenin een volgende crisis”.

Luister naar de podcast Virus Verhalen. Twee keer per week een nieuwe aflevering op nporadio1.nl/podcasts/virus-verhalen en in je favoriete podcastapp.

 

Coronapatiënten en huisarts Renske

In de komende afleveringen vertellen verschillende mensen hoe het eigenlijk is om het virus te hebben, wat je dan allemaal moet doorstaan, en hoe het voelt om daarna weer beter te zijn. En we horen hoe het huisarts Renske in Drenthe vergaat. Daar verspreidt het coronavirus zich steeds verder en niet alle oudere Drenten weten goed om te gaan met de medische wereld die steeds meer naar online verplaatst.

Virus Verhalen

In de podcast Virus Verhalen komen we achter de voordeur, voorbij de quarantaine-linten van het ziekenhuis en bij de huisarts in de auto. We horen hoe mensen elkaar toch proberen te bereiken en elkaar een hart onder de riem steken. Maar ook hoe het soms mis gaat.

 

BEKIJK DE TRAILER

 

Virusverhalen trailer
Vimeo

Virus Verhalen wordt geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie: Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Eindredactie: Ottoline Rijks.

 

www.ntr.nl/virusverhalen

Deel dit bericht