Wat te doen bij huilbaby?

Heb jij het gevoel dat jouw baby meer, harder en langer huilt dan andere baby’s? Dat kan. In Nederland is waarschijnlijk zo’n twee procent van alle baby’s huilbaby. Deze definitie wordt pas gegeven wanneer een baby in een periode van minstens drie weken, drie of meer dagen per week, minimaal drie uur huilt.

Andere kenmerken

Waar herken je een huilbaby nog meer aan? Deze baby’s huilen niet alleen veel en vaak, maar als ze huilen is het vaak ook oorverdovend. Het is meer krijsen dan zachtjes jengelen. Daarnaast zijn ze meestal moeilijk te troosten. Dit komt deels doordat deze kindjes vaak geen verschillende kreten slaken, waardoor het voor ouders lastig is om te begrijpen of hun baby moe is, hongerig is of pijn heeft. Een ander kenmerk is dat huilbaby’s vaak schrikachtig zijn, hoofdpijn krijgen door het vele huilen, wild bewegen (waardoor slapen moeilijk is) en stijf zijn. In de regel zijn huilbaby’s snel afgeleid en is hun buikje gespannen en hard. Een baby hoeft niet al deze symptomen te hebben om gediagnosticeerd te worden als huilbaby.

Waarom huilt mijn baby zoveel?

‘Waarom is mijn baby een huilbaby?’ vraag je je misschien af. Meestal wordt er geen oorzaak gevonden en neemt het huilgedrag vanzelf af. In sommige gevallen is er wel een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Zo kunnen lichamelijke factoren een rol spelen. Spruw of bijvoorbeeld reflux kunnen de boosdoener zijn. Ook geestelijke factoren, zoals stress en angst, bijvoorbeeld veroorzaakt door echtelijke ruzies of jaloezie van een ouder broertje of zusje, kunnen een baby meer laten huilen.

Hoe laat ik mijn baby minder huilen?

Het spreekt voor zich dat als het huilgedrag een lichamelijke oorzaak heeft, zoals spruw of reflux je een bezoek aan de dokter zult moeten brengen. Hoewel veel zorg voor je kindje in het basispakket zal zitten, is het altijd verstandig om zo vroeg mogelijk je kindje bij jouw zorgverzekering of die van je partner bij te schrijven. Schrijf je kindje bij bij de zorgverzekering van de partner die de meeste dekking heeft, zodat je je kindje van de best mogelijke zorg kunt voorzien. In veel gevallen ligt er echter geen lichamelijke oorzaak aan het huilen ten grondslag. In dit geval is het vooral belangrijk je baby veel rust en regelmaat te geven in zijn leven, zodat hij niet nog meer overprikkeld raakt. Inbakeren heeft bij veel huilbaby’s wonderen verricht, want het helpt ze om sneller in slaap te vallen. Hierdoor kan het huilen verminderen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je kindje liefde, aandacht en troost blijft geven.

 

In samenwerking met Pricewise

 

 

Share this post

scroll to top