Wat te doen voor het beste binnenklimaat voor je baby?

Aangezien je baby verreweg de meeste tijd doorbrengt in huis, is het essentieel dat het binnenklimaat optimaal is voor je baby’s gezondheid.

De mogelijke gevolgen van een ongezond binnenklimaat zijn niet mis: allergieën, blijvende verkoudheid of een slechte weerstand. Bekijk hier drie tips om het binnenklimaat in huis te optimaliseren.

Tip 1. Isoleren voor een beter binnenklimaat

In veel woningen vindt kou gemakkelijk zijn ingang naar binnen, terwijl je zo gewaardeerde warmte snel ontsnapt. Dit

Foto : Pixabay

zijn gevolgen van matige isolatie en deze leiden tot een ongezond binnenklimaat. Het is vochtiger in huis, het kan tochten en de temperatuur is moeilijk op peil te houden, kortom niet de ideale omstandigheden voor een baby.

Wanneer dit bij jou thuis het geval is, is het aan te raden om de woning te gaan isoleren. Populaire isolatiemethodes zijn spouwmuurisolatie en dakisolatie. Niet alleen de temperatuur in huis is veel aangenamer, je energierekening gaat ook flink omlaag. Zo hou je extra geld over voor de aanschaf van bijvoorbeeld luiers. Om exact te weten te komen welk type isolatie het best past bij jouw woning kan je bij je gemeente (vaak gratis) een warmtescan aanvragen. Als je dan toch bij de gemeente bent, vraag direct of er toevallig een subsidie beschikbaar is voor het isoleren van je woning.

Tip 2. Ventilatietips voor schone gezonde lucht

Het nadeel van goede isolatie is de karige toevoer van verse lucht. Vervuilde lucht is voor het oog niet zichtbaar, maar schadelijk voor de gezondheid van baby’s en die van jou. Vuile lucht in huis kan namelijk leiden tot benauwdheid, ademhalingsproblemen, allergieën, verkoudheid of neus- of keelinfecties. Kortom, het is belangrijk om je woning actief te ventileren en dat is helemaal niet moeilijk.

  • Ook al is het winter, laat ventilatieroosters open. Deze ventilatieroosters zorgen zonder dat je er last van hebt voor verse lucht.
  • Zet minimaal een keer per dag het raam even open zodat vieze lucht eruit kan en schone lucht erin.
  • Zet tot slot in iedere ruimte een luchtzuiverende plant. Planten zijn uitstekend in staat om schadelijke stoffen op te nemen en dit om te zetten in verfrissende zuurstof. Goede luchtzuiveraars zijn de Chamaedorea palm, drakenbloedboom of een krulvaren. Let er wel op dat de kleine niet bij de planten komt.

Tip 3. Tips tegen een te vochtig binnenklimaat

Pas op voor een te hoge luchtvochtigheid in huis. Woon je in een oude woning, dan kan het zijn dat de muren in je woning of het dak oud zijn en daardoor niet meer volledig waterdicht zijn. In dit geval is het aan te raden een specialist voor vochtbestrijding in te schakelen.

Je huis kan ook vochtig zijn terwijl de wanden in prima staat verkeren. Ben jij benieuwd naar het luchtvochtigheidsgehalte in je woning? We kennen het nut van de thermometer. Zijn broer ‘de hygrometer’ is een instrument dat de luchtvochtigheid meet. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en de 60%.

Enkele eenvoudige manieren om het vochtgehalte in huis omlaag te brengen is:

  • Droog je was buiten.
  • Houd deksels op pannen tijdens het koken.
  • Zet je afzuigkap aan tijdens het koken.
  • Zorg voor goede ventilatie in de badkamer.

Succes met de grotere en kleinere tips die het leefklimaat van jou en je baby verbeteren.

Share this post

scroll to top