Wees voorzichtig met lithium in eerste trimester zwangerschap

Ook al is het risico op aangeboren afwijkingen minder groot dan eerder gedacht. Zwangeren met een bipolaire stoornis die lithium gebruiken tijdens hun zwangerschap moeten oppassen met dit geneesmiddel in het eerste trimester van hun zwangerschap. Het gebruik van lithium in deze cruciale periode geeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen bij kinderen.

 Het risico is minder groot dan eerder gedacht. Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus MC op basis van een groot internationaal onderzoek naar de bijwerkingen van lithium. Zij publiceren hierover in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Lancet Psychiatry.

In Nederland heeft ongeveer één procent van de zwangeren een bipolaire stoornis. 70 procent van deze vrouwen gebruikt lithium om een bipolaire stoornis te onderdrukken. Vrouwen met een bipolaire stoornis hebben herhaald last van heftige stemmingschommelingen. De stemming is dan gedurende een langere periode wisselend of zeer laag (depressief) of zeer uitgelaten (manisch of hypomaan) of soms gelijktijdig manisch en depressief (gemengde episode).

Laatste auteur van de studie en psychiater Veerle Bergink: “Lithium is een doeltreffend geneesmiddel, maar kent ook bijwerkingen. In Nederland is het advies lithium tijdens het eerste trimester van de zwangerschap te blijven gebruiken om een terugval tijdens de zwangerschap of na de bevalling te voorkomen. Het terugval risico na stoppen met lithium is groot. Uit deze grote studie blijkt dat zwangeren die lithium in het eerste trimester gebruiken een hoger risico hebben op baby’s met aangeboren afwijkingen, dan moeders met een stemmingsstoornis die geen lithium gebruiken.“

Bergink: “Op basis van dit onderzoek pleit ik voor de aanpassing van die richtlijn. We moeten vanaf nu bekijken of we het gebruik van lithium in het begin van de zwangerschap kunnen verminderen. De dosering van lithium kan dan na het eerste trimester weer worden opgehoogd. Als vrouwen helemaal geen lithium willen gebruiken tijdens de zwangerschap is het advies om onmiddellijk na de bevalling te starten. Dit is in eerste instantie belangrijke informatie voor psychiaters, maar ik vind het ook belangrijk dat vrouwen met een bipolaire stoornis en mogelijke kinderwens zelf weten van het risico op aangeboren afwijkingen, voordat zij zwanger raken. Zij kunnen dan in samenspraak met hun arts een overwogen beslissing nemen.”

De onderzoekers maakten gebruik van gegevens uit zes internationale cohortstudies. Zij volgden 850 vrouwen die lithium gebruikten tijdens hun zwangerschap. De controlegroep bestond uit een groep van meer dan 21.000 vrouwen die een bipolaire stoornis of andere psychische klachten hadden tijdens hun zwangerschap, maar geen lithium gebruikten. De vrouwen die lithium slikten hadden een verhoogd risico van 7 procent op een kind met een aangeboren afwijking tegenover 4 procent in de controlegroep. De resultaten van het onderzoek zijn online terug te lezen op de website van wetenschappelijke tijdschrift Lancet Psychiatry. Zie deze link

 

Bron Erasmus MC

Deel dit bericht