Welke babykleding? De garderobe van een newborn

Het is niet makkelijk om kleding te kopen voor je baby. Je weet nog niet hoe groot hij of zij wordt en weet misschien het geslacht nog niet. Toch moet je wat outfits klaar hebben liggen voor de eerste weken. Hoeveel je precies nodig hebt, is afhankelijk van hoe vaak jij de wasmachine aan wilt zetten. En geloof het maar: die ga je meer dan ooit nodig hebben.

 

Hoeveel rompertjes voor je baby?

Laten we beginnen bij de basis: de romper. Zo goed als alle baby’s dragen rompertjes. Met een rompertje voorkom je dat je kleintje een blote buik of rug krijgt. Hierdoor houdt een romper je baby lekker warm. Ook houdt een rompertje de luier goed op zijn plek en dat is praktisch bij het verschonen. Doorgaans is het advies om ten minste drie rompertjes in maat 50/56 en drie in maat 56/62 als onderdeel van de babyuitzet in huis te hebben. Wil je het liefst niet nadenken over de was? Dan kan je nog veel meer van deze handige basics in huis halen. Je hebt zowel rompers met lange mouwen, korte mouwen en mouwloze rompers. Welke je kiest is afhankelijk van het seizoen en jouw voorkeuren.

 

Bovenkleding en broekjes

Van bovenkleding en broekjes heb je ten minste zes stuks nodig. Afhankelijk van het jaargetijde waarin jouw kleintje ter wereld komt, heb je bijvoorbeeld meer warme truien of juist luchtige shirtjes nodig. Bovenkleding met drukknoopjes is het makkelijkste aan te trekken. Qua broekjes zijn er heel veel hippe varianten verkrijgbaar, maar voor je baby zit een joggingsbroekje het lekkerst. Koop ook een aantal sokbroekjes voor de eerste weken na de geboorte. De beentjes van je kindje blijven lekker warm doordat de sokken aan de broek vastzitten. Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warm houden. Hierdoor heb je altijd een jas of vestje nodig voor je kleintje, ook als je in de zomer bent uitgerekend.

 

Babysokken en mutsjes

Een pasgeboren baby heeft nog geen schoenen nodig. De voetjes hou je lekker warm met sokjes. Ook zijn een aantal katoenen mutsjes onmisbaar. Je baby verliest namelijk een groot gedeelte van de warmte via zijn of haar hoofd. Met een muts help je jouw kleintje dus om op temperatuur te blijven. Katoen is een zachte en ademende stof die zowel prettig is in de zomer als in de winter. Als het buiten kouder is, is een gebreide muts ook erg fijn voor je kleintje.

 

Welke maat heeft een pasgeboren baby?

Veel vrouwen beginnen tijdens het tweede trimester al te shoppen voor hun kleintje. Omdat het van tevoren moeilijk in te schatten is hoe groot jouw baby precies wordt, kopen veel toekomstige ouders wat babykleding in maat 50 en maat 56. De gemiddelde baby heeft kledingmaat 50. Een te vroeg geboren kindje of een baby die kleiner is dan gemiddeld kan ook een kleinere maat hebben. Maat 56 past vaak het best voor een baby van meer dan 7 pond.

 

 

In samenwerking met pricewice

 

Share this post

scroll to top