Zijn de standaard kleuren blauw en roze nog van toepassing anno 2020?

Van oudsher wordt de kleur blauw met jongetjes geassocieerd en de kleur roze met meisjes. We zien dat nog vaak terug als de beschuitjes met muisjes op tafel komen om een geboorte te vieren. Ook bij het kopen van babykleertjes en accessoires, zoals slabbetjes en sokjes, wordt babykamertjedie traditie soms nog in ere gehouden. Voorheen werd vaak ook de babykamer ingericht op basis van die kleuren, maar met name voor dat laatste zijn deze standaard opties steeds meer losgelaten. Maar wat is tegenwoordig dan wel gebruikelijk?

Vroeger was het andersom

Als we heel ver teruggaan in de tijd, zien we dat juist de mannen met een roodachtige tint werden geassocieerd en de vrouwen met blauw. Denk maar eens aan het Bijbelverhaal, waarin we Maria veelal afgebeeld zien met blauwe kleding aan, terwijl Jezus vaak iets roods droeg. Maar eeuwenlang was de babykleding juist tamelijk kleurloos. Dat had vooral een praktische reden. In vroeger jaren was het vrijwel niet mogelijk om kleding te verven zonder dat daarbij giftige stoffen werden gebruikt. Een volwassene is zich hiervan bewust, maar een baby niet. Het was natuurlijk geen goed idee om babykleertjes te maken met giftige kleurstoffen erin, dus koos men over het algemeen voor wit. Pas in het eerste deel van de twintigste eeuw veranderde dat. Vanuit de Verenigde Staten ontstond de trend om meisjes in roze kleding te steken en jongetjes in het blauw.

Trendbreuk

Hoewel veel mensen nog altijd vasthouden aan die traditie, zien we tegenwoordig toch geleidelijk een trendbreuk ontstaan. Sommigen menen dat er sprake is van stereotypering wanneer op deze wijze een nadrukkelijk onderscheid wordt gemaakt tussen jongetjes en meisjes. Tegelijk zien we ook een nieuw fenomeen, ingegeven door slimme marketingstrategieën. Het uiterlijk van de babykamer is tegenwoordig aan nieuwe trends onderhevig. Je bepaalt natuurlijk als ouder zelf hoe de ruimte eruit moet gaan zien, waarin je kindje zijn of haar eerste jaren doorbrengt. Maar verffabrikanten helpen je alvast een stuk op weg, door elk jaar de nieuwe trendkleur voor de babykamer te kiezen.

Buitenverf in neutrale kleuren

Binnen mag het allemaal vrolijk gekleurd zijn, voor buiten kiezen de meeste mensen vaak voor een neutrale kleur verf. Sterker nog, je kunt nog best in de problemen komen, als je het huis aan de buitenkant roze of blauw zou schilderen. De kans bestaat dan dat de buurt in opstand komt of je krijgt de gemeentelijke welstandscommissie aan de deur. In het ergste geval kun je zelfs gedwongen worden om de boel weer over te schilderen in een neutralere kleur. Dus voordat je een aantal blikken Sikkens Rubbol XD bestelt voor het buitenwerk, kun je beter eerst even goed over de kleur nadenken. Informeer eventueel even bij de gemeente welke regels er voor jouw wijk gelden, voordat je in de problemen komt. En dat roze en blauw voor de babykamer? Dat mag je natuurlijk wel gewoon helemaal zelf beslissen. Laat je inspiratie op dat gebied gerust de vrije loop!

In samenwerking met verf.nl

Deel dit bericht