Zo blijft je baby warm in de winter

De winter komt eraan. Tijd om je baby die snoezige warme winterkleertjes aan te trekken. Er zijn wel een aantal zaken waar je in de winter rekening mee moet houden.

Baby’s kunnen hun lichaamstemperatuur namelijk nog niet zelf regelen. In dit artikel vertellen wij je alles over hoe je je baby warm houdt in de winter.

Afkoelen via het hoofdje

Vlak na de geboorte kan je baby zijn lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen. Je baby koelt sneller af dan jijzelf, vooral omdat hij een groot hoofd heeft vergeleken met de rest van zijn lichaam. Bovendien zijn de haartjes op het hoofdje van je baby nog heel dun. Als je baby in een koele kamer ligt, komt zijn hoofdje in aanraking met de frisse lucht en zal je baby het snel koud krijgen. Daarom is het fijn om je kindje warm aan te kleden.

Kleding

Omdat baby’s vooral via het hoofdje warmte verliezen, krijgen pasgeboren babytjes altijd een mutsje op. Daarmee houdt je baby zijn warmte gemakkelijker vast. Na de eerste week kan hij via zijn hoofdje zijn lichaamstemperatuur goed op peil houden en heeft hij binnenshuis geen mutsje meer nodig. Zorg voor lekker warme kleding voor je kleintje. Het is handig om je baby meerdere dunne laagjes kleding aan te doen, zodat je gemakkelijk iets kunt uittrekken. Dus bijvoorbeeld een romper met lange mouwen en een lekkere warme trui of een wat dikker vest, een lange broek, sokjes en slofjes.

Voelen in het nekje

Na twee tot drie maanden kan je baby zijn eigen temperatuur goed constant houden. Maar dan nog heeft hij jou nodig omdat hij zelf geen kleding aan of uit kan trekken. De temperatuur van je kindje kun je gemakkelijk controleren door even met je hand in zijn nekje te voelen. Als het nekje lauw aanvoelt dan heeft je kindje het aangenaam warm. Voelt het nekje klam en zweterig dan is je baby te dik aangekleed. Als je merkt dat het nekje kil aanvoelt dan heeft je kindje warmere kleding nodig.

Temperatuur in de slaapkamer

Omdat baby’s snel afkoelen, moet het lekker warm zijn in de babykamer. Voor de slaapkamer van een pasgeboren baby is 20°C de ideale temperatuur. Vanaf ongeveer twee maanden mag de slaapkamer wat koeler zijn, zo tussen de 15 en 18 °C. Je merkt misschien dat je energierekening ineens hoger is als je ’s nachts de verwarming aan laat staan. Om kosten te besparen kan een energie vergelijk heel handig zijn. Zo vind je gemakkelijk de goedkoopste energieleverancier.

Slapen in een slaapzakje

In de eerste weken ligt je kindje nog stil op zijn ruggetje in bed en dan voldoet een deken met lakentje nog prima. Maar er komt een moment dat je baby gaat woelen, trappelen en draaien in bed. Dan is het heel handig om je kindje in een slaapzakje te laten slapen. Daarin blijft je kindje altijd lekker warm, ook als hij dwars tegen het voeteneinde van zijn bedje aan in slaap valt.

 

In samenwerking met energie vergelijken

Deel dit bericht