Zorgverzekering en de baby: hoe zit het daarmee?

Tijdens of voor de zwangerschap (als deze op de ‘planning’ staat) moet je ervoor zorgen dat je een goede zorgverzekering hebt.

Dat is er een waarmee je wat betreft de zorgkosten van alles van de zwangerschapszorg vergoed krijgt. Maar hoe zit het eigenlijk na de bevalling? Hoe zorg je er dan voor dat jouw baby een zorgverzekering heeft en voor wanneer moet http://www.dreamstime.com/stock-images-newborn-three-days-old-baby-boy-sleeping-his-cot-image31480644je deze verzekering regelen?

Aanmelden binnen vier maanden

Na de geboorte van de baby heb je vier maanden de tijd om de baby aan te melden bij jouw zorgverzekeraar. Doe je dit niet, dan krijg je de zorgkosten die je in deze eerste vier maanden hebt gemaakt voor de baby niet vergoed. Meld je jouw kindje wel binnen vier maanden aan, dan krijg je de kosten met terugwerkende kracht vergoed. De verzekering gaat dan namelijk in vanaf het moment van de geboorte. Meld je jouw kindje om wat voor reden dan ook pas ná vier maanden aan bij de zorgverzekeraar, dan is de dag waarop je dit doet de ingangsdatum van de verzekering. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de gemaakte kosten en krijgt niks vergoed van de eerste vier maanden zorg.

Manieren doorgeven geboorte

De baby wordt bijgeschreven op de zorgverzekering van een van de ouders. Het aanmelden bij de zorgverzekeraar kost niet heel veel moeite. Je kunt dit op verschillende manieren doen, namelijk via een formulier dat de verzekeraar online aanbiedt, telefonisch, in de verzekeringswinkel (als deze er is) of via een brief.

Meeverzekeren met meest uitgebreide ouder

Na de bevalling heb je al snel niet meer alle zorg nodig die je kreeg tijdens en vlak na de zwangerschap. Het is daarom verstandig om de zorg die je nodig hebt te herzien. Je kunt de zorgverzekering vergelijken, doe je dat online dan kun je aangeven welke zorg je nodig hebt. Op basis daarvan krijg je een overzicht met relevante zorgverzekeringen. Kies geen zorg die je niet nodig gaat hebben. Een uitgebreider zorgpakket betekent vaak namelijk een hogere zorgpremie. Wel moet je ervoor zorgen dat jij of je partner een dekking heeft die de benodigde zorg voor jouw kind ook vergoedt. Deze is namelijk tot zijn of haar 18e levensjaar meeverzekerd met de zorgverzekering van een van de ouders. Slim is het om het kind mee te verzekeren bij degene met de meest uitgebreide verzekering. Heeft jouw partner meer zorg nodig dan jij? Dan is het dus raadzaam om deze een uitgebreidere zorgverzekering te laten afsluiten en zelf slechts te verzekeren wat voor jou nodig is.

Basisverzekering tot 18

Let er wel op dat de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar voor sommige zorg net iets anders is dan die voor volwassenen. Je hoeft dus niet altijd een aanvullende verzekering af te sluiten voor bepaalde zorg. Zo worden voor kinderen meerdere fysio- en oefentherapieën vergoed vanuit de basisverzekering, geldt er voor sommige hulpmiddelen geen eigen bijdrage en is de vergoeding van sommige tandheelkundige zorg anders. Controleer dit online of bij de verzekeraar.

Nooit eigen risico

Een heel belangrijk gegeven, waarvan toch nog best veel mensen soms niet op de hoogte blijken te zijn: voor de zorg voor kinderen geldt nooit een eigen risico. Waar we als volwassene voor veel zorg (alleen uit het basispakket) eerst een eigen risico moeten voldoen voordat de zorg wordt vergoed, is dat bij zorg voor kinderen niet het geval. Goed om te weten.

Vanaf 18 zelf verzekering afsluiten

Pas vanaf het moment dat een kind 18 jaar is geworden, moet er een eigen zorgverzekering worden afgesloten. Voor die tijd is jouw zoon of dochter gewoon bij jou of je partner meeverzekerd. Is het tijd om een zorgverzekering af te sluiten voor het volwassen kind, dan moet dit in de maand van de verjaardag gebeuren. Doe dit dus voordat de volgende maand aanbreekt. Vanaf dat moment heeft een kind recht op zorgtoeslag, vraag dat dan ook aan. Deze informatie is nog behoorlijke toekomstmuziek en er kan van alles veranderen rondom de zorgverzekering in de komende jaren. Eerst nog even genieten van alle jaren die nog komen gaan.

Deel dit bericht