Zwanger in 2017? Check je zorgverzekering in 3 stappen

Ben je zwanger of hoop je in 2017 zwanger te worden?

Dan is het slim om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Wij helpen je om te checken of je goed verzekerd bent dreamstime_14316122of niet. In drie stappen naar de best passende verzekering: zo doe je dat.

Stap 1: kies de juiste basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste kosten rondom je zwangerschap. Zo worden onder andere afspraken en controles bij de verloskundige, kraamzorg, gynaecologische hulp en een medisch noodzakelijke bevalling in het ziekenhuis vergoed. Het maakt hierbij niet uit welke zorgverzekering je afsluit. De inhoud van de basisverzekering wordt namelijk door de overheid bepaald en is bij elke zorgverzekeraar gelijk.

Voor alle vergoedingen rondom zwangerschap kun je dit overzicht van Independer bekijken..

Het is belangrijk dat je weet welk soort basisverzekering je hebt of kiest. Er zijn vier verschillende soorten basisverzekeringen:
– restitutieverzekering
– combinatieverzekering
– naturaverzekering
– budgetverzekering

Kies je een natura- of budgetverzekering? Dan krijg je alleen de hele rekening vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Restitutieverzekeringen zijn vaak duurder dan de andere basisverzekeringen, maar dan mag je wel zelf je zorgverlener kiezen.

De website van de Rijksoverheid biedt meer uitleg over de verschillende zorgpolissen.

Stap 2: wel of geen aanvullende verzekering?

Sommige kosten vergoedt de basisverzekering niet. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Het gaat hierbij om kosten die niet medisch noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapscursussen, het kraampakket of babymassage. En wil je hoe dan ook in het ziekenhuis bevallen, ook als het niet medisch noodzakelijk is? Dan vergoedt de basisverzekering maximaal 205 euro voor de verloskamer. Alle kosten daarboven betaal je zelf of kun je aanvullend verzekeren.

Stap 3: eigen risico verhogen of niet?

Bijna alle kosten die vanuit de basisverzekering vergoed worden vallen onder het eigen risico. Maar voor zorg rondom zwangerschap zijn er wat uitzonderingen. Zo betaal je voor zorg van de verloskundige, huisarts en kraamverzorg(st)er geen eigen risico. Maar moet je met de ambulance naar het ziekenhuis of bloedonderzoek laten doen? Dan valt dit wel onder je eigen risico.

Overweeg je een vrijwillig eigen risico te nemen? Bedenk dan goed welke kosten je verwacht te maken en of die wel of niet onder het eigen risico vallen. Bekijk de website van Independer wat er wel en niet onder het eigen risico valt.

Deel dit bericht