Zwanger of Zwanger worden? Kijk eens goed naar je zorgverzekering!

zwangere

De vergoedingen voor o.a. kraamzorg zijn de moeite waard om te onderzoeken.

Je hebt nog tot 1 januari de tijd om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dat wil zeggen: je moet voor 1 januari je huidige verzekering opzeggen, daarna heb je tot 31 januari de tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Ben je zwanger of wil je zwanger worden dan is het misschien nu de tijd om erover na te denken of een andere zorgverzekeraar een beter pakket voor je heeft.

In Nederland is het verplicht om een basisziektekostenverzekering te hebben zodat je verzekerd bent tegen ‘noodzakelijke zorg’. In het basispakket van je zorgverzekering zijn een aantal zaken omtrent zwanger worden / zwangerschap meegenomen. Maar niet alles wordt (volledig) vergoed.

Welke kosten kun je tijdens een zwangerschap allemaal tegenkomen?

  • Echoscopie tijdens de 12de en de 20ste week van de zwangerschap
  • Thuis bevalling en bijbehorende verloskundige zorg
  • Poliklinische bevalling – medisch noodzakelijk
  • Kraamzorg thuis
  • Kraamzorg in kraamzorghotel
  • Kraamzorg in ziekenhuis

Laat je je aanvullend verzekeren dan zul je geen of minder eigen bijdrage hoeven te betalen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de gekozen aanvullende verzekering. Het is ook mogelijk om nog andere zaken aanvullend te verzekeren. Zo kun je meerdere echo’s laten maken, of bijvoorbeeld een kraampakket kiezen.

Complicaties

Het is goed om er eens over te denken dat je tijdens je zwangerschap ook complicaties kunt krijgen zoals bekkeninstabiliteit, dan kan het zijn dat hulp van een fysiotherapeut noodzakelijk is. Weeg van tevoren dus goed af welke zorg er allemaal nodig is volgend jaar en waar je je precies voor wilt verzekeren en bij welke verzekeraar je dat wilt doen.

Er zijn verzekeraars die een zgn. ‘gezinsmodule’ hebben, waarbij de extra vergoeding soms hoger is dan de jaarpremie. Ook is het belangrijk te kijken naar de hoogte van de eigen bijdrage.

Bij de ziektekostenverzekering van jou zit je baby straks natuurlijk ook, er kunnen zich met betrekking tot je baby ook onverwachte kosten voordoen bijvoorbeeld als je baby te vroeg geboren is en je iedere dag naar het ziekenhuis moet, er zijn verzekeraars die de gemaakte kosten voor het reizen naar het ziekenhuis vergoeden. Ook kan het fijn zijn dat je een lactatiekundige kunt inschakelen als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, hier verschilt het ook van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar of deze consulten vergoed worden.

Hieronder een paar sites waar je kunt bekijken wat voor jou een goede zorgverzekering zou kunnen zijn

Op de site van FBTO kun je zelf je premie berekenen

Agis Zorgverzekeringen heeft o.a. een speciale gezinnenpolis met bijvoorbeeld extra huishoudelijke hulp tijdens de kraamzorg

Independer om alle verzekeringen met elkaar te vergelijken

Deel dit bericht