Zwanger: wat dekt de zorgverzekeraar?

Gefeliciteerd met je zwangerschap. Je denkt er wellicht niet direct aan, maar bij een zwangerschap is het verstandig om goed naar de dekking van je zorgverzekering te kijken. Veel van de kosten rondom je zwangerschap worden door de basisverzekering gedekt. Toch kan het zijn dat je aanvullende kosten maakt. Hiervoor kun je jezelf aanvullend verzekeren.

 

Verloskundige zorg uit basisverzekering

Vanuit de basisverzekering wordt de zorg vergoed die zowel moeder als baby nodig hebben voor, tijdens en na de bevalling. Dit zijn onder andere de kosten voor de bezoekjes aan de verloskundigen, de huisarts of de gynaecoloog en de kosten voor de verloskamer. Bepaalde kosten, zoals bijvoorbeeld de kosten voor specifieke geneesmiddelen, kunnen wel ten laste komen van je eigen risico. Het kan zijn dat je alleen de kosten vergoed krijgt als de verloskundige zorgverlener gecontracteerd is door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van het type polis dat je hebt. Over het algemeen is de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg 100 procent bij een restitutiepolis.

 

Welke echo’s zijn verzekerd?

Er zijn twee echo’s die standaard verzekerd worden door de zorgverzekeraar. De eerste is de termijnecho. Deze echo wordt rond de 12 weken zwangerschap gemaakt om te bepalen wanneer je ongeveer bent uitgerekend. Ook kan hierop de ligging van de baby bekeken worden. Ook de 20 weken echo wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. Deze echo staat ook bekend als het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Tijdens deze echo laat je onderzoeken of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is geen pretecho, maar een medisch onderzoek waarbij onder andere wordt bekeken of je kind een open schedel of open rug heeft. Daarnaast wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby en kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Deze twee echo’s vallen onder de dekking van het basisverzekering. Mochten er andere echo’s medisch noodzakelijk zijn, worden deze ook vergoedt.

 

Bevalling en je verzekering

In Nederland hebben vrouwen de keuze om thuis te bevallen, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Een thuisbevalling wordt volledig gedekt vanuit de basisverzekering. Wil jij het liefst bevallen in het ziekenhuis zonder dat hier een medische indicatie voor is? Dan wordt er gesproken over een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. De bevalling wordt dan niet bijgestaan door een gynaecoloog, maar een door een eerstelijns verloskundige. Men spreekt van een poliklinische bevalling met medische indicatie als er complicaties zijn of wanneer de bevalling gecompliceerd is vanwege de ligging van de baby, een meerling of een keizersnede. Voor een bevalling in geboortecentrum betaal je een eigen bijdrage. Voor 2021 geldt een eigen bijdrage van €369,40.

 

In samenwerking met pricewise

Deel dit bericht