Home - Bevalling

Informatie over geboorte en bevalling

De wetenschap is enorm vooruitgegaan, maar nog steeds weet men eigenlijk niet waardoor de bevalling in gang gezet wordt en daardoor is het ook moeilijk te voorspellen wanneer het gaat gebeuren.

Het verliezen van de slijmprop

De slijmprop is niet echt een prop maar dik slijm dat naar buiten komt samen met wat bloed. De slijmprop is een taai, glazig propje van twee tot drie centimeter. Het doet geen pijn als je de slijmprop verliest. Het verliezen van de slijmprop is geen voorteken van het op gang komen van de bevalling, het kan nog wel een paar dagen tot weken duren voordat de bevalling op gang komt.

Het begin van de bevalling

Waaraan kun je merken dat de bevalling gaat beginnen? De bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

 • Door het breken van de vliezen. 10 % van alle bevallingen begint met het breken van de vliezen, de kans dat de bevalling bij jou ook zo op gang komt is dus klein. Kijk altijd goed naar de kleur van het vruchtwater en probeer dus wat vruchtwater op te vangen. Het vruchtwater hoort helder roze of helder met vlokjes te zijn. Is het vruchtwater groen of bruin dan kan dat betekenen dat je baby gepoept heeft en het benauwd heeft. Lees hier meer
 • Regelmatig terugkerende weeën, deze komen zo om de vier à vijf minuten en duren ongeveer een halve minuut. Je hebt er nog niet heel veel last van. Voorweeën kunnen ook weer stoppen.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Je moet de verloskundige bellen als:

 • De weeën krachtig zijn en een uur lang om de drie à vijf minuten komen.
 • De vliezen breken. Wanneer de vliezen ’s nachts breken en het vruchtwater is helder van kleur dan kun je de verloskundige de volgende dag bellen. Als het vruchtwater groen of bruin is moet je de verloskundige altijd direct bellen.
 • Als het kindje nog niet is ingedaald (dit hoor je tijdens de laatste controle bij de verloskundige) en de vliezen breken dan moet je, ongeacht de kleur van het vruchtwater, de verloskundige bellen.
 • Bij bloedverlies.

Natuurlijk kun je de verloskundige ook bellen als je je erg onzeker voelt of je erg ongerust maakt.

De fasen van de bevalling

De bevalling bestaat uit drie fasen:

 • Ontsluitingsfase

  De ontsluitingsfase duurt bij een eerste kind gemiddeld elf uur en bij een volgend kind gemiddeld zeven uur.De ontsluitingsfase wordt gerekend vanaf de echte weeën tot de volledige ontsluiting van de baarmoederhals (cervix).
 • Uitdrijvingsfase

  De uitdrijvingsfase duurt vanaf de volledige ontsluiting tot en met de geboorte van het kind. Bij een eerste kind duurt de uitdrijving gemiddeld een uur en bij een volgend kind gemiddeld dertig tot veertig minuten.
 • Fase van de nageboorte

  De fase van de nageboorte duurt van de geboorte van het kind tot en met de geboorte van de placenta (nageboorte). Deze fase duurt bij de meeste bevallingen minder dan twintig minuten.

De ontsluitingsfase van de bevalling

De ontsluitingsfase duurt meestal het langst en wordt nog weer onderverdeeld in drie fasen: de voorbereidingsfase, de vroege (latente) fase en de actieve fase.

Voorbereidingsfase

In de voorbereidingsfase heb je steeds meer last van harde buiken. Hoe vaak deze harde buiken komen is niet te voorspellen en hoelang deze fase duurt ook niet. De harde buiken zijn niet pijnlijk. De baarmoedermond is zich nu aan het voorbereiden op de bevalling en zonder dat je vervelende weeën hebt treedt er toch al wat ontsluiting op (1 à 2 centimeter).

Latente fase

De latente fase begint wanneer er minstens 2 weeën per 10 minuten zijn. Je begint nu voor het eerst te merken dat de bevalling op gang komt. In het begin van deze fase kan de weeën-pijn lijken op menstruatiepijn met of zonder rugpijn. De weeën zijn nog niet echt pijnlijk en zijn goed op te vangen. In deze fase neemt de kracht, duur en frequentie van de weeën steeds verder toe. Ook de ontsluiting neemt toe, tot zo’n 3 à 5 centimeter. Er zijn sterke verschillen tussen vrouwen wat betreft het weeënpatroon en ook de beleving is voor iedereen anders. In deze fase kan het best zijn dat je nog graag actief wilt blijven. Je kunt ook nog wel klusjes doen. Sommige vrouwen gaan liever nog wat rusten. Even in bad gaan kan ook lekker zijn, dit kan echter alleen wanneer de vliezen nog niet gebroken zijn. Anders is er teveel kans op infecties. Als je honger hebt dan kun je het best iets lichts eten.

Actieve fase

In de actieve fase zal de ontsluiting steeds verder komen, tot 10 centimeter. De actieve fase staat in het teken van krachtige, pijnlijke weeën. De weeën duren gemiddeld 60-90 seconden en komen om de 3-4 minuten. In deze fase is het actief opvangen van de weeën nodig. Sommige vrouwen willen graag bewegen, anderen willen juist weer graag stil liggen. Doe wat je fijn vindt! Regelmatig van houding veranderen is in deze periode goed voor het vorderen van de ontsluiting, de meeste vrouwen vinden dit ook prettig.

Denk aan de (ademhalings)technieken die je tijdens de zwangerschapscursussen hebt geleerd. De pijn kan soms wat draaglijker gemaakt worden door een rugmassage. Ook een bad kan in deze fase van de ontsluiting prettig zijn en er voor zorgen dat je weer even een beetje kunt ontspannen. Hoe meer ontspannen je bent hoe sneller de ontsluiting zal vorderen. Heb je het idee dat je pijnsbestrijding nodig hebt laat dit dan weten aan de verloskundige, zij kan je daarover meer informatie geven.

Probeer zoveel mogelijk duidelijk te maken aan de mensen om je heen wat jij graag wilt, iedereen zal proberen de bevalling zo prettig mogelijk voor je te maken, wat natuurlijk niet altijd lukt.

Aan het einde van de actieve fase komen de weeën steeds korter op elkaar, ze komen nu elke twee à drie minuten en duren ongeveer een minuut. De ontsluiting vordert van acht à negen centimeter naar tien centimeter (volledige ontsluiting). Het kan zijn dat je niet alleen last hebt van weeën, maar ook van een drukkend gevoel op de anus, dit is allemaal normaal. Het betekent dat het kindje steeds verder indaalt. Het kindje drukt op met het hoofdje op je darmen waardoor je het gevoel hebt dat je moet poepen. Veel vrouwen hebben op dit moment van de bevalling het gevoel dat het niet meer gaat, maar het is juist zaak om het bijltje er niet bij neer te gooien, het is nu bijna voorbij! Het kindje komt eraan… Als je drang krijgt om te persen laat dit dan weten en begin pas met persen als de verloskundige of arts zegt dat je mee mag persen. Dit alles om te voorkomen dat je uitscheurt of de bevalling vertraagt. Het is nu zaak dat je de ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen gaat toepassen die je op de cursus geleerd hebt.

De uitdrijvingsfase van de bevalling

De uitdrijvingsfase begint wanneer je volledige ontsluiting hebt (10 centimeter), dit is ook de persfase en deze eindigt wanneer de baby geboren is. Bij een thuisbevalling belt de verloskundige aan het einde van de ontsluitingsfase voor assistentie van de kraamverzorgende. De meest voorkomende manier van bevallen is de vaginale bevalling, ook wel genoemd: spontane vaginale bevalling. Soms heb je wat hulp nodig bij het bevallen, in de vorm van een verlostang of een vacuümpomp. Is dit het geval, dan noemt men dit een vaginale kunstverlossing. Een vaginale kunstverlossing zal nooit plaatsvinden bij een thuisbevalling, dit kan alleen in het ziekenhuis worden gedaan. Een kunstverlossing wordt alleen gedaan als de bevalling te lang duurt en het kindje de bevalling niet meer goed kan verdragen.

Volledige ontsluiting

Als je tien centimeter ontsluiting (volledige ontsluiting) hebt, ben je er klaar voor om te gaan persen. Het verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis en van verloskundige tot verloskundige hoe er om wordt gegaan met het geven van aanwijzingen tijdens het persen. Soms moet je de weeën nog wel even wegpuffen omdat het hoofdje nog iets dieper moet indalen.

Persfase

De persfase duurt over het algemeen dertig tot negentig minuten (langer of korter kan ook). Het hangt van veel factoren af: de grootte van de baby, de ligging van de baby, eerste of een volgend kind, of je verdoofd bent of niet….. Iedere keer dat je perst daalt het kindje verder in, totdat het kindje in de laagste positie ligt.

De baby is bijna geboren

Nu duurt het echt niet lang meer. Het is heel belangrijk het persen te richten op de anus en het perineum (dit is het gebied tussen de anus en de vagina). Je hoeft je geen zorgen te maken als er wat ontlasting naar buiten komt, dit kan gebeuren en je verloskundige heeft dit al vele malen ooievaarmeegemaakt. Het laatste deel van je darmen moet helemaal leeg zijn om ruimte in je buik te maken voor het kindje. Wanneer je darmen leeg zijn kan het kindje er langs. Probeer tijdens de persweeën uit te rusten, zo kun je weer energie opdoen voor de volgende wee. Wanneer de bovenkant van het hoofdje te zien is tijdens de persweeën, dan is het kindje ver genoeg in het geboortekanaal gezakt. Elke perswee zorgt ervoor dat het hoofdje wat verder zakt en ook weer een eindje terug gaat. Wanneer dit niet meer het geval is en het hoofdje nog nauwelijks beweegt "staat" het hoofdje. Dit is pijnlijk omdat er dan constant druk op je bekkenbodem wordt uitgeoefend. De baby staat nu op het punt geboren te worden!

Het hoofdje staat

Wanneer het hoofdje staat zal de verloskundige zeggen dat je moet gaan zuchten. Dit is een heel belangrijk moment want op dit moment zal het hoofdje geboren gaan worden. Het is noodzakelijk dat je op dit moment goed naar je verloskundige luistert omdat door het afwisselen van zuchten en persen zoveel mogelijk wordt voorkomen dat je inscheurt.

Navelstreng, de eerste ademhaling en longen ontplooien

Wanneer het hoofdje geboren is zal de verloskundige of arts kijken of de navelstreng niet om de hals van de baby zit en of de baby geboren kan worden. Al snel volgen dan de schoudertjes.. Wanneer ook deze geboren zijn wordt het kindje helemaal geboren. Na de geboorte worden het mondje en het neusje schoongemaakt. Je baby gaat voor het eerst zelf ademhalen en de longen gaan zich ontplooien, ook begint hij/zij meestal met huilen. Vroeger dacht men dat op de billen slaan zou helpen, maar tegenwoordig gebruikt men andere methoden om het kindje te laten huilen, zoals over de rug wrijven of tegen de voetzolen tikken.

De fase van de nageboorte

pasgeboren baby wordt aangekleedWanneer je kindje geboren is breekt een nieuw tijdperk van de bevalling aan. De verloskundige zal de navelstreng doorknippen, wat overigens ook een geliefd klusje is voor de nieuwe papa. Je baby ademt nu helemaal zelfstandig en zit fysiek niet meer aan jou gebonden. Je baby gaat op eigen kracht verder! Je kindje ligt nu lekker op je borst en kan van de warmte en geur van jouw huid weer even tot rust komen.

 

Vlak na de geboorte

Na de geboorte van je baby zal de verloskundige op je buik naar je baarmoeder voelen, want de placenta moet nu nog geboren worden! Meestal wordt de placenta binnen 20 minuten na de geboorte van je kindje geboren, maar de placenta mag maximaal een uur op zich laten wachten. Soms kan het nodig zijn om de placenta een beetje te helpen door een hormoon in te spuiten, door deze prik wordt ook het bloedverlies verminderd. Je krijgt dan een spuitje in je been waardoor je baarmoeder gaat samentrekken. Ook wanneer je geen spuitje met hormonen hebt gekregen zal je baarmoeder na de geboorte van je kindje gaan samentrekken, dit zorgt ervoor dat de placenta gaat loslaten van de baarmoederwand. Bij het geboren worden van de placenta komt er ook altijd bloed mee. Wanneer je verticaal bevalt kan dit een flinke plas zijn, dit is meestal heel normaal.

Bloedverlies en placenta na de geboorte

De verloskundige zal het bloedverlies goed in de gaten houden. Wanneer de placenta los ligt kun je weer een wee op voelen komen, de verloskundige zal je dan vragen mee te persen en de placenta wordt dan geboren. Als de placenta geboren is zal de verloskundige de placenta eerst helemaal nakijken. Ze kijkt of alles compleet is en of er dus niets in je baarmoeder is achtergebleven. Wanneer zij klaar is met nakijken zal ze de placenta aan jullie laten zien en vertellen hoe jullie kindje in de vruchtzak heeft gezeten (deze zit aan de placenta vast). Bij een thuisbevalling kan de placenta in principe gewoon in een vuilniszak in de grijze container weggegooid worden. Ook kun je de placenta begraven en er een boompje op planten als teken van nieuw leven. De verloskundige zal vragen wat jullie wensen zijn.

Goed om te weten over de bevalling

 • Als je eraan twijfelt of de weeen nu echt begonnen zijn dan is dat w.s. niet het geval. Echte weeen zijn pijnlijk, je kunt er niet omheen je herkent ze echt wel. Probeer open minded naar een bevalling toe te leven..soms gaat het anders dan je had verwacht laat je hierdoor niet van de wijs brengen maar accepteer dat het soms anders loopt en maak er het beste van.
 • Een warme douche of een warm bad kan wonderen doen
 • probeer voldoende te drinken.
 • Probeer je niet op het aantal centimeters ontsluiting te fixeren, het verweken van de baarmoedermond is minstens zo belangrijk.
 • Probeer de pijn van de weeen te accepteren, het helpt je erdoor als je een positieve instelling hebt.
 • Ook in het ziekenhuis kun je proberen uit te zoeken wat voor jou fijne houdingen zijn om de weeen op te vangen. Soms is het noodzakelijk in het bed te blijven maar als dat niet het geval is dan kun je ook daar nog een eindje lopen of “hangen” aan het bed. Misschien kun je zelfs in het ziekenhuis op een baarkruk bevallen. Meer informatie over pershoudingen kun je hier vinden.

Gerelateerde onderwerpen over de bevalling

Meer informatie over:

Pershoudingen

Alleen thuis bevallen

In water bevallen

Keizersnede

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies