Home - Zwangerschap - Bloedonderzoeken

Bloedonderzoek in het eerste trimester
(vr 13 weken zwangerschap)

De Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE) is een landelijk bevolkingsonderzoek waarbij iedere zwangere een bloedonderzoek aangeboden krijgt als zij voor het eerst bij de verloskundige op controle komt (bij voorkeur vóór week 13 van de zwangerschap). De verloskundige zal hiervoor zelf bloed bij je afnemen of ze zal je met een laboratoriumformulier naar een priklab sturen (bijvoorbeeld in het ziekenhuis). Het is belangrijk om een aantal zaken al in het begin van je zwangerschap te controleren omdat deze invloed kunnen hebben op de gezondheid van je kindje.

De screening is erop gericht een aantal ernstige ziektes bij ongeboren en pasgeboren kinderen te voorkomen. Het volgende wordt gecontroleerd:

  • bloedgroep, bijvoorbeeld A, B, AB of 0
  • rhesus-D-bloedgroep
  • rhesus-c- bloedgroep
  • irregulaire antistoffen, antistoffen kunnen het bloed van je baby afbreken, waardoor het bloedarmoede kan krijgen. Het is belangrijk om goed te controleren of dit gebeurt en op tijd in te grijpen als dat nodig is.
  • Hb (ijzergehalte)
  • Glucose i.v.m. zwangerschapsdiabetes

Daarnaast wordt er gekeken naar een aantal geslachtsziektes. Deze geslachtsziektes hebben invloed op je zwangerschap en daarom is dit voor de verloskundige van belang om te weten.

De volgende geslachtsziektes worden bekeken:

  • Hepatitis B
  • Lues (ook wel bekend als syfilis)
  • HIV

Meer informatie over het eerste trimester van je zwangerschap

Bloedonderzoek bij 27 weken zwangerschap

Als uit het eerste bloedonderzoek is gebleken dat je Rhesus-D- negatief bent was het voorheen noodzakelijk dat je bij 30 weken zwangerschap een anti-D prik kreeg. Vanaf 1 juli 2011 is dit echter veranderd. Het is nu namelijk mogelijk om uit het bloed van de zwangere te bepalen wat de bloedgroep van de baby is. Een belangrijke ontwikkeling waardoor het niet meer nodig is om standaard alle vrouwen die Rhesus-D-negatief zijn een anti-D prik te geven bij 30 weken zwangerschap! Dit is nu alleen nog noodzakelijk voor de zwangeren die in verwachting zijn van een Rhesus-D-positief kindje.

Om de bloedgroep van je baby te bepalen neemt het laboratorium in week 27 van je zwangerschap bloed af. Als blijkt dat je kindje ook Rhesus-D-negatief is hoef jij geen Anti-D prik te krijgen! Dit is alleen nodig als je kindje Rhesus-D-positief is.

Na de bevalling wordt nog wel navelstrengbloed afgenomen ter controle. Deze routinematige navelstrengbloedbepaling zal naar verwachting in oktober 2012 vervallen.

Wanneer uit het eerste bloedonderzoek is gebleken dat je Rhesus-c-negatief bent dan wordt er bij 27 weken zwangerschap gecontroleerd of je antistoffen hebt aangemaakt.

Vingerprik bij ongeveer 30 weken zwangerschap

Bij ongeveer 30 weken zwangerschap zal je verloskundige een vingerprik bij je doen om nogmaals het ijzergehalte (Hb) te bepalen. Dit om te kijken of je bloedarmoede hebt. In de zwangerschap heb je een verhoogde kans op bloedarmoede.

Het laatste nieuws op het gebied van zwangerschap en baby's

Copyright Babytjes.nl - webdesign Freddo.nl en beabudai.nl - Informatie: webc@babytjes.nl - Disclaimer, Privacy en Cookies