Babymassage, dat is fijn!

Na negen maanden kun je je baby dan toch echt aanraken.

Na de bevalling kom je direct in contact met de term huid op huid contact. De baby voelt hierdoor direct de warmte van mama en leert de geur van zijn of haar moeder kennen. Dit is de eerste kennismaking en die is essentieel! In de babytje-in-kinderwagenbuik werd je baby constant gewiegd en aangeraakt door de wanden van de baarmoeder. Wanneer het geboren is moet de baby zich aanpassen aan zijn of haar nieuwe leefomgeving, waarin er ineens warmte, kou, honger, geluid, meer ruimte en zwaartekracht is.

Voor de baby is aanraking erg fijn, maar ook voor de kersverse papa en mama is het contact maken met je pasgeboren baby erg prettig, het heeft tenslotte negen maanden in mama’s buik gezeten.

In de eerste maanden na de geboorte heeft een baby reflexbewegingen. Alle bewegingen zijn ongecontroleerd en worden veroorzaakt door prikkels.

Babymassage zorgt ervoor dat de zintuigen van de baby gestimuleerd worden, het werkt ontspannend en het geeft de pasgeborene een gevoel van geborgenheid. Een massage geven kan ook averechts werken en de baby kan hierdoor overprikkeld raken. Kijk dus altijd goed naar welke signalen je kindje afgeeft. Heeft het honger, is het erg moe of al erg hard aan het huilen, masseer uw kindje dan niet. Het zal de baby teveel energie kosten en zeker geen ontspannende werking hebben. Masseer je baby niet als het net gedronken heeft, het maagje zit vol en de rug kan niet gemasseerd worden.

Het starten van een babymassage wordt in de meeste gevallen zo rond de zes weken geadviseerd. Eerder wordt ook toegepast. Sommige kraambureaus passen de basistechnieken al toe in de kraamweek. De massages zullen kort van duur zijn en heel langzaam worden toegepast. Naarmate het kindje ouder wordt kunnen de massages met andere technieken worden toegepast en langer van duur zijn.

Babymassage stimuleert niet alleen de zintuigen, Het is ook goed voor de bloedcirculatie, de ontwikkeling van de interne organen en de hersenen.

Wanneer je je baby masseert komt het hormoon endorfine vrij, waardoor je baby zich veilig en prettig voelt. Kortom babymassage is geweldig voor de baby en de kersverse ouder!

Thuis een cursus babymassage volgen? Dat kan! Mail voor meer info naar sdonderwinkel@hwcgeboortezorg.nl

 

Stephanie Donderwinkel

Share this post

scroll to top