Betty Sluyzer over babyvoorlezen en Boekstart

Babyvoorlezen

Door Betty Sluyzer : Ik geef geregeld ouderavonden op kinderdagverblijven. En altijd is er wel iemand die me vraagt: Wanneer kan ik beginnen met voorlezen? Ik vraag dan altijd: Praat je met je baby? Zing je voor je baby? Zeg je al korte versjes voor je baby op? Doe je al kleine spelletjes met je baby? Bijna altijd zeggen de ouders: Ja, natuurlijk. Dan ben je dus al aan het voorlezen, zeg ik dan. Aan het voorlezen zonder boek. Dat is fantastisch. En als je baby een paar maanden oud is, en hij heeft gegeten en gedronken en hij is verschoond en ligt lekker in je arm of zit op je schoot … Geef hem dan iets wat hij in zijn mond kan stoppen. Want dat doet hij met alles. Pak er een goed geschreven peuterboekje bij over een onderwerp dat je leuk vindt. Lees je kindje een of twee bladzijden voor en kijk of hij in het boekje kijkt. Is dat zo? Lees dan nog twee bladzijden voor.

Waarom zou je je baby voorlezen uit een echt peuterboekje?

Als je voorleest zonder boek, vertel je wat je doet, wat je ziet, wat er gebeurt. In je eigen woorden. In een goed geschreven peuterboekje staan al die gebeurtenissen uit het dagelijks leven van je baby beschreven. Maar (als het goed is) wel in mooie, ritmische, lekker ‘bekkende’ woorden en zinnen. Met leuke plaatjes. En die zinnetjes, rijmpjes en versjes kun je heel vaak voorlezen, zonder dat ze vervelen.

Hoe kom je aan goede voorleesboekjes voor baby’s en peuters? Maak je baby lid van de bibliotheek. Leen heel veel peuterboekjes en probeer ze uit. Al heel snel weet je welke boekjes lekker voor te lezen zijn. En van welke boekjes jij en je kindje genieten. Koop die boekjes in de (kinder)boekwinkel.

BoekStart
Heel veel bibliotheken doen mee met het project BoekStart. Dat betekent dat er in de bibliotheek een kast vol babyspeelgoedboekjes is en dat er bijvoorbeeld een lekkere bank staat waar je met je baby in boekjes kunt kijken. Kijk op www.boekstart.nl om meer te lezen over dit superleuke project.

Babyboeken en babyliedjes van Betty

Ik open het project BoekStart in allerlei bibliotheken en geef dan een voorstelling voor baby’s en peuters.

Op www.bettysluyzer.nl/boekenbaby.htm kun je zien welke boeken en liedjes ik heb gemaakt en in de verkoop heb voor baby’s.

Share this post

scroll to top