Borstvoeding in de kraamtijd

Je kindje is geboren en dan?

Door Diane van Handle With Care Geboortezorg

De welbekende vraag van moeders die voor het eerst een kindje krijgen. In je omgeving hoor en lees je er van alles nbwk35over. Al die informatie kan de kersverse moeders soms ontzettend verwarren of onzeker maken.

Wanneer je thuis bevallen bent, zal er een kraamverzorgende jou de eerst nodige informatie geven. Belangrijk is dat na een bevalling het kindje binnen een uur aan de borst gelegd wordt, mits dit mogelijk is. De reden hiervoor is dat er direct huid op huid contact plaatsvindt en dat de melkproductie op gang kan worden gebracht. Verder wordt het kindje door huid op huid contact lekker warm gehouden en leert het zijn of haar mama goed kennen. Het is een veilig gevoel voor een pasgeborene. De geur, de warmte en het horen kloppen van mama’s hart is zeer aangenaam en vertrouwd voor een baby. Naast dit veilige gevoel zal je pasgeborene moeten eten, dit is speciale voeding voor pasgeboren baby’s.

Eerste voeding na de geboorte

Deze eerste voeding na de geboorte is een gelige vloeistof en noemen wij colostrum. Deze voeding is rijk aan eiwitten en suikers, maar is naast voedingsrijk ook rijk aan ziekte werende stoffen. Colostrum is licht verteerbaar en werkt laxerend, zodat de eerste dikke plakkerige ontlasting, dat meconium genoemd wordt, snel over kan gaan in normale ontlasting.

Bij veel moeders verloopt het geven van borstvoeding niet altijd even soepel. Laat je niet afschrikken door andermans verhalen. Het welslagen van het geven van borstvoeding hangt af van vele factoren. Laat je altijd informeren door deskundigen. De kraamverzorgende zal per situatie inschatten waar de behoefte ligt en wat er nodig is voor het welslagen van het geven van de borstvoeding. Soms zijn er hulpmiddelen nodig, zoals een kolf of een crème. Gebruik nooit zomaar een kolf en laat je altijd goed informeren voordat je iets gaat gebruiken. Kraamverzorgenden en verloskundigen kunnen hierbij helpen.

De kraamspecialisten van Handle With Care Geboortezorg kunnen je desgewenst informeren over borstvoeding en de eventuele ondersteunende producten.

Share this post

scroll to top