Communiceren met een pasgeborene

Meer informatie over het communiceren met baby’s?

Wanneer de baby nog in de buik van mama zit, wordt alles geregeld. Het is er veilig, de temperatuur is er aangenaam IMG_4425en er wordt voor voeding gezorgd. Het ontbreekt de baby aan niets! Is de baby eenmaal geboren dan moet het ineens erg veel zelf gaan regelen. De lichaamstemperatuur op peil houden, voeding tot zich nemen, rondkijken, poepen en plassen.

De baby komt na de geboorte in een andere leefomgeving waarin geluiden harder zijn, de baby in aanraking komt met geuren en smaken, kou en warmte. De zintuigen worden geactiveerd en deze prikkels kosten de pasgeboren baby een hoop energie.

Het is belangrijk dat je als ouder voorbereid bent op het feit dat dit bij baby’s een hele impact kan hebben. Tenslotte doen wij dit alles zonder erbij na te denken en is het voor een volgroeid mens vanzelfsprekend geworden. Hoe kun je je als kersverse ouder hierop voorbereiden? Hoe benader je een baby zonder dat het direct overprikkeld raakt? De kraamverzorgende zal hierover alles kunnen vertellen en laat tijdens de kraamweek de eerste handelingen zien. Een baby kan namelijk best schrikken wanneer het ineens kleding aankrijgt en opgepakt wordt. Kleding was tenslotte niet nodig in mama’s buik en wat een zee aan ruimte ineens nu het zich niet meer in de buik bevindt.

Contact maken met je baby is erg belangrijk. Het geeft de baby een gevoel van geborgenheid en zorgt voor hechting tussen ouder en kind.

Baby-onderzoek heeft aangetoond dat baby’s zeer ‘competent’ zijn. Baby’s zijn zeer sensitief, zij kunnen immers nog niet praten en zijn daarom genoodzaakt via ‘het non-verbale’ ons dingen duidelijk te maken. Baby’s doen dit veelal door te gaan huilen of oogcontact te maken. Zij huilen wanneer zij honger hebben, geborgenheid zoeken, een vieze luier hebben, teveel warmte, kou of pijn ervaren. In de eerste weken leert een baby al communiceren met de omgeving.

De kraamverzorgende attendeert de kersverse ouders op het begrip rooming-in. Dat betekent dat de baby bij de ouders in de kamer slaapt om signalen die de pasgeboren baby afgeeft op te kunnen vangen. Wanneer de baby bijvoorbeeld voeding nodig heeft, zal de baby dit op meerdere manieren duidelijk proberen te maken door o.a. te gaan smakken, te gaan zuigen op het knuisje en vervolgens over te gaan op huilen. Het is belangrijk dat je de eerste signalen al spoedig opvangt, want de baby heeft de eerste dagen alle energie hard nodig. Wanneer je de signalen mist, zou dit verspilde energie zijn die de baby beter kan gebruiken om effectief aan de borst of uit de fles te drinken of om zich op temperatuur te kunnen houden.

Het is als ouder dus essentieel je te verdiepen in de communicatie van een baby.

Wil je meer informatie over het communiceren met baby’s? Handle With Care Geboortezorg verzorgt de cursus babycommunicatie. Kijk voor meer informatie of voor het inschrijven op deze cursus

Door Stephanie Donderwinkel

 

Share this post

scroll to top