De weldadige werking van een doula

Door Gonny Cappers

De weldadige werking van een doula.
Vaak krijg ik de vraag wat nu het nut is van een doula. Alles is toch goed geregeld in Nederland?
Dat klopt tot op zekere hoogte. Medisch gezien hebben we het goed voor elkaar. Maar veilig bevallen heeft ook met iets te maken waar vaak te weinig aandacht voor is en daarom te weinig rekening mee wordt gehouden. Ik begin met een korte uitleg over werking van het lichaam tijdens de bevalling. Dan wordt duidelijk wat de meerwaarde van een doula is. Naast alle andere hulp.

Werking van je lichaam tijdens je bevalling.
Je kindje groeit in je baarmoeder. Daar zit het veilig in een zak met vruchtwater. In het begin heeft het veel bewegingsruimte, maar naarmate de zwangerschap vordert wordt hij groter en gaat uiteindelijk (meestal) met z’n koppetje omlaag liggen, richting de vagina. Een prima startpositie om geboren te worden. Je baby zet de bevalling in gang. Door de druk van zijn hoofdje wordt de baarmoedermond, die nog potdicht zit, geprikkeld. Het hormoon oxytocine gaat aan het werk. Oxytocine zorgt er voor dat het hormoon prostaglandine aangemaakt wordt. En die zorgt ervoor dat je weeën gaat krijgen. Weeën zijn het samentrekken van de spieren van je baarmoeder. Je baarmoedermond gaat zacht worden en op een gegeven moment gaat die openen. Als de vliezen breken, zakt het hoofdje van je baby nog steviger tegen de baarmoedermond. En dat levert steviger weeën op. Die heb je nodig om volledig open te gaan. Als de weeën heel krachtig worden, gaat je lichaam endorfine aanmaken. Dat is een morfine-achtige stof die de pijn verzacht. Je wordt high van jezelf. Het is een natuurlijke pijnstiller. Je lichaam zit slim in elkaar! Als je volledig ontsloten bent ( de beroemde 10 centimeter), veranderen de ontsluitingsweeën in persweeën. Je krijgt drang om te gaan poepen, om je kindje te helpen eruit te komen door mee te gaan drukken tijdens een perswee. En heel langzaam, millimeter voor millimeter zakt je baby door je vagina om uiteindelijk geboren te worden.

Voorwaarden voor een voorspoedige bevalling.
Oxytocine is dus een heel belangrijk hormoon tijdens je bevalling. Dat hormoon werkt het beste als jij vol vertrouwen en ontspannen bent.
Als je gaat bevallen ben je kwetsbaar. Je gaat iets doen wat je niet (vaak) eerder gedaan hebt en je weet niet precies hoe het zal gaan. De natuur heeft het zo geregeld, dat je sneller, prettiger en gemakkelijker bevalt als jij je veilig voelt. Dan kun jij je ontspannen en de aanwijzingen van je lichaam volgen. De oxytocine kan dan goed stromen. Als je bang bent en stress ervaart, verkramp je. Het hormoon adrenaline wordt actief. En dat levert geen goede weeën op en de weeën die je hebt zijn pijnlijker. Daar raak je sneller uitgeput van en denkt het niet zelf te kunnen. De vraag naar pijnstilling en andere ingrepen neemt dan snel toe. Adrenaline vertraagt en bemoeilijkt dus de bevalling. De natuur heeft het mooi geregeld. Maak er gebruik van!

Werking en nut van de doula.
Het helpt dus wanneer je tijdens je bevalling omringd bent door mensen die je kent en vertrouwt. Ook in een bekende omgeving zijn, is belangrijk om ontspannen en vol vertrouwen te blijven. En dat heeft veel effect op het verloop en beleving van je bevalling. Op dit punt komt de doula in beeld. Wat is er zo speciaal aan een doula?

1.Eigen keuze
Je kiest zélf de doula waar je een klikt mee hebt. Die je vertrouwt en waarvan je het fijn vindt dat ze aanwezig zal zijn bij je bevalling. Dat is bij een verloskundige of het ziekenhuis anders. Het is maar afwachten wie dienst heeft. En of het dan ook klikt met degene die bij je bevalling komt. Tenzij de verloskundige case loaded werkt. In een ziekenhuis heb je te maken met wisseling van personeel. Dus het kan zo maar gebeuren dat je tijdens je bevalling tussen de zes en tien nieuwe mensen ontmoet. Ik heb wel eens een bijna vader verbaasd horen verzuchten dat dit de elfde nieuwe persoon was die hij ontmoette sinds hij en zijn vrouw in het ziekenhuis waren aangekomen. Niet bevorderlijk voor de ontspanning en gevoel van veiligheid. Want het geeft onrust en dat heeft altijd effect op het ritme en kracht van de weeën. Ik zie het elke keer weer gebeuren.
Ook verloskundigenpraktijken bestaan vaak uit meerdere verloskundigen. En weet je ook niet zeker wie je bevalling gaat begeleiden. En soms heb je niet met alle verloskundigen een even goede klik. Ik ben meerdere keren gevraagd om als doula bij een bevalling te zijn, omdat er één verloskundige was waar de zwangere “last” van had. Waarvan ze dacht: als die dienst heeft, vind ik dat niet fijn. Dan kan ik niet goed bevallen. En dan is de doula een prima mogelijkheid om die spanning los te laten. En altijd bleek het prima te gaan!

2. Komen en blijven
Als doula ben ik bij de bevalling vanaf het moment dat jij dat graag wilt. En ik ga niet tussendoor weg. Ik blijf totdat het kindje geboren is en alles goed is met jou en je baby. Dat is een veilig idee. Allemaal zaken die de oxytocine goed doen stromen! En dus een beter bevallingsresultaat geeft. Dat is bewezen en ik ervaar het elke keer weer! Vooral vrouwen die eerder een onaangename bevalling hadden en daar ontevreden over waren, hebben met een doula erbij een veel fijnere bevallingservaring. Er wordt beter naar ze geluisterd en krijgen meer ruimte om het op hun eigen manier te doen.
Een verloskundige komt en gaat en blijft meestal pas wanneer het einde van de bevalling in zicht is. Tussendoor zullen jij en je partner het met z’n tweetjes moeten doen. Tenzij je er een doula bij hebt natuurlijk! In een ziekenhuis is het een komen en gaan van verpleegkundigen, verloskundigen, arts-assistenten of gynaecologen. Dat brengt vaak veel onrust met zich mee. Tel daarbij op dat je daar in een onbekende omgeving bent (een ziekenhuiskamer met apparatuur)en je kunt je voorstellen dat invloed heeft op je ontspanning. De aanwezigheid van je doula geeft veel rust. Vaak zeggen mijn klanten dat het idee dat ik er bij zal zijn, hun al veel goed doet. Dat merk ik ook elke keer als ik arriveer bij een bevallende vrouw. Ze ontspant zichtbaar als ze me ziet (hun partner trouwens ook !) en kan zich dan nog meer overgeven aan haar bevalling. En dat is natuurlijk de bedoeling!

3. Geen eigen belang
Als doula heb ik geen eigen agenda heb en geen eigenbelang. Wel zo’n prettig idee dat er iemand bij is waarvan je geen “slecht nieuws boodschap” hoeft te verwachten. Ik ben er “to mother the mother”zoals de Amerikaanse doula’s dat zo mooi zeggen. Bemoedigen, koesteren en ondersteunen. Je kan je vrij(er) voelen.

4. Vraagbaak
De doula kan je goed informeren op elk moment tijdens je bevalling (ze gaat immers niet weg) als je iets niet duidelijk is of als er tijdens je bevalling iets gebeurt waarvan je niet goed weet wat je daarvan moet vinden. Dat doet ze trouwens ook tijdens de zwangerschap. Als je iets snapt, ben je minder angstig of onzeker en dat is gunstig voor de werking van de oxytocine! Als doula heb ik veel ervaring met bevallingen en ben bekend met thuis- en ziekenhuisbevallingen. Ook heb ik veel kennis opgedaan via opleiding en cursussen. Vraag altijd naar een gecertificeerde doula, dan weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Kortom: als je een doula inhuurt heeft dat veel voordelen voor jou, je partner, je kindje én je bevalling.
De doula doet nog veel meer, bijvoorbeeld voor en na de bevalling. Daarover meer in het volgende blog.

Wil je niet wachten, kijk dan alvast op mijn website praktijkeigenwijz.nl
voor meer informatie. Je kunt daar ook verhalen lezen van vrouwen én mannen die met mij als doula geboorte hebben gegeven. Veel leesplezier!

Share this post

scroll to top